Fatmir Limaj oslobođen optužbi za Klečku

Fatmir Limaj je bivši komandant OVK, kome se sudilo i pred Haškim tribunalom, odkle je, takođe pušten jer navodno nije bilo dovoljno dokaza za optužbe da je počinio zločine nad Srbima i kosovskim Albancima.

Limaj je danas potpredsednik Demokratske partije Kosova i poslanik u skupštini Kosova.

Fatmir Limaj i njegovi saborci su bili optuženi za ratne zločine nad albanskim i srpskim civilima u bazi OVK u selu Klečka u opštini Mališevo.

Postupak za zločine u Klečkoj ponovljen je i ponovo je počeo 30. marta, a na jednom od prethodnih ročišta posebnom presudom optužnice su oslobođena šestorica bivših pripadnika OVK, koji su bili optužneni za ratne zločine.

Posebnom odlukom sudsko veće je tražilo da se nastavi suđenje za Nedžmija Krasnićija, Nasera Šalju i Nasera Krasnićija i od tužioca zatražilo da promeni kvalifikaciju krivićnog dela za koje su oni optuženi.

Očekivalo se da će danas sudski postupak biti okončan zbog toga što je to u svom pismu pre desetak dana naveo i predsednik sudskog veća u ovom predmetu, Euleksov sudija Džonatan Vilford Kerol.

Advokat Limaja, Tahir Racaj, izjavio je ranije da očekuje oslobađajuću presudu.

Specijalni tužilac Euleksa koji je zastupao tužbu u slučaju Klečka, Mauricio Salustro, nije prihvatio zahtev sudskog veća da promeni optužnicu i da Ljimaja i trojicu njegovi saboraca optuži za komandnu odgovornost, što je od njega zatražilo sudsko veće.

Ovakva odluka suda je doneta nakon što je sudsko veće odbilo da kao dokaze prihvati izjave krunskog svedoka Agima Zogaja (svedoka X) pošto su te izjave, prema mišljenju suda, uzete u suprotnosti sa zakonom o krivičnom postupku Kosova.

Pogledajte još