Vlasnik Zare najbogatiji Evropljanin

(old_image)

Dok se Španija suočava s jednom od najozbiljnijih ekonomskih kriza u svojoj istoriji, za jednog od njenih građana "novčane zime" definitivno nema. Amansio Ortega (70) najbogatiji Evropljanin, a bogatstvo mu donose i građani Srbije redovno otvarajući novčanik u domaćim tržnim centrima u kojima su veoma zastupljeni njegovi brendovi Zara, Bershka, Stradivarius i Massimo Dutti, koji posluju uokviru kompanije "Inditex".

Kako piše francuski "Le Figaro", španski biznismen je s mesta broj jedan najbogatijih Evropljana potisnuo Šveđanina Ingvara Kamprada, vlasnika lanca Ikea, čije se bogatstvo procenjuje na 37,2 milijarde dolara.

Međutim, Ortega "ne vlada" samo Evropom, već je u samom vrhu svetskih bogataša zauzimajući četvrto mesto iza Meksikanca Karlosa Slima - vlasnika konglomerata "Grupo Carso", zatim osnivača "Microsofta" Bila Gejtsa i investitora Vorena Bafeta.

Bronzana medalja za bogatstvo, koje iznosi 22,7 miljarde dolara, pripala je Bernaru Arnou, vlasniku najveće svetske kompanije za luksuzne proizvode LVMH koja stoji ispred brendova kao što su naširoko popularni Louis Vuitton, šampanjac Moët & Chandon i konjak Hennessy.

Španska grupacija "Inditex" profitirala je od strategije širenja poslovanja, naročito u Aziji, posebno Kini. Interesantno je da je Ortega samo 22 posto svoje robe plasirao u Španiji, a 45 posto prodaje ostvaruje u zemljama s rastućom ekonomijom.

Koliko si ti pomogla/pomogao Ortegi da dođe do prvog mesta na listi najbogatijih Evropljana?

Pogledajte još