Dačić ide u vladu sa DS

"Razgovaramo sa DS, radimo na iznalaženju parlamentarne većine, ali, ukoliko ne dođe do pozitivnih rezultata, novi izbori ne bi bili u interesu Srbije i onda ćemo razgovarati i sa drugima. To nećemo učiniti sve dok razgvoramo sa demokratama, jer imamo želju da vladu formiramo sa njima", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka sa URS.

Na današnjem sastanku sa URS je postignuta saglasnost oko određenih ekonomskih i socijalnih pitanja, zatim važnosti borbe protiv korupcije i kriminala i zaštite nacionalnih i državnih interesa.

Neka DS i SNS prave koaliciju ako su pristale na nove uslove

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je danas da ne može u vladu od koje se zahteva ili koja je pristala na to da se u Beogradu otvori kancelarija kosovske vlade, a u Prištini srpske i da, ukoliko su na to pristale dve velike stranke - DS i SNS, onda same treba da prave koaliciju.

Dačić je na konferenciji za novinare u sedištu SPS rekao da politički faktori u svetu moraju da upoznaju sve aktere na političkoj sceni Srbije o tome kakvi se uslovi postavljaju pred zemlju na putu ka EU. "Ako oni misle da je dovoljno da o tome razgovaraju sa Tomislavom Nikolićem i Borisom Tadićem, neka oni prave vladu. Od mene ne može niko da očekuje da budem premijer ili zamenik premijera u vladi u kojoj će se pojaviti uslovi za koje prvi put čujem, kao što je otvaranje kancelarije Vlade Srbije u Prištini. Zašto bih delio odgovornost sa nekim ko misli da tako nešto treba prihvatiti. Ako DS i SNS to misle neka zajedno naprave vladu", rekao je Dačić.

On je rekao da su uslovi koji su javno izrečeni nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ispunjavanje postignutih dogovora, kao i postizanje dogovora o energetici i telekomunikacijama, a da o ukidanju pararelnih institucija ili otvaranju kancelarija javno nije bilo reči."Ja nisam proevropski, ni proruski, već prosrpski političar. Ta politika stalnog dodavanja novih uslova je neprihvatljiva. Mi moramo da znamo šta se od nas očekuje. Ne možete u isto vreme voditi proevropsku politiku i ispunjavati uslove koji su protivni našim interesima, a govoriti da je to u interesu građana", poručio je Dačić.

On je još jednom naglasio da nije spreman da pod takvim uslovima bude u vladi i istakao da se radi o klasičnom principu ucena."Mislite da možemo u vladu koja će posle tri dana reći da to mora biti ispunjeno, da se otvori kancelarija Vlade Srbije u Prištini i kosovske vlade u Beogradu, čini mi se da nam je lakše da priznamo nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

Tanjug

Pogledajte još