Zvezde vs. paparaci: Bolni piksel slave!

Fotograf Kevin Mazur, koji se specijalizovao za fotografizanje poznatih, i osnivač agencije "WireImage", snimio je dokumentarni film "$ellebrity" koji, sudeći po trejleru, će na vrlo uzbudljiv način razotkriti oba ugla "bokserskog ringa" te strašne, a svetlucave fabrike slave.

U jednom uglu "ringa" su poznati kojima je pažnja potrebna i bez nje bi im sigurno bilo teže da se penju do zvezda. Nekada je i sami traže, čak i plaćaju za nju... Sve zarad tog malog parčeta medijske pažnje, koja karijeru može da preokrene od "dosadnog" do "uzbudljivog", a konto na bankovnom računu "lansira" do šest nula.

Zanimljivo: Reč "paparaco" je italijanskog porekla i u govorni jezik je ušla nakon filma "Sladak život" Federika Felinija u kome je jedan od junaka dosadni fotograf po imenu Paparaco. Inače, na italijanskom reč "paparaco" označava dosadnog komarca.

Ali, pitanje je: Koliko pažnje je ipak previše pažnje za jednu poznatu ličnost, koja je na kraju, ipak samo čovek kome su potrebni lični mir i privatnost? Kada je reakcija na napadne paparacije opravdana? Šta uraditi da se privatni život odvoji od profesionalnog? I, najbitnije: Da li je biranje profesije koja "mami" reflektore automatski i izbor života pod lupom javnosti, jer "sve je to šoubiznis"?

U domentarnom filmu "$ellebrity", Kevin Mazur pokušava da odgovori na ova i brojna druga pitanja kroz intervjue sa zvezdama koji su redovne žrtve paparacija poput Dženifer Aniston, Dženifer Lopez, Marka Entonija, Sare Džesike Parker, Selme Hajek, Eltona Džona, Šeril Krou i Kid Roka.

Drugi ugao "ringa" s podignutim pesnicama (bukvalno) i "naoštrenim" objektivima i blicevima pripada paparacima - fotografima koji žive od tuđe slave. Oni sebe nazivaju modernim predstavnicima fotonovinarstva, iako često sami prave vest za tabloide provocirajući reakciju poznatih. Nekada su oni tako neophodni profesionalci, a previše često su osobe koje bude najgore u zvezdama.

Kako je istina uvek negde na sredini, postavlja se pitanje: Da li paparaci "jure" one za koje znaju da u sebi kriju tu "preteranu reakciju"? Možda je rešenje da ih zvezde "nadmudre" ne davajući im povoda za tu "jednu fotografiju za naslovnicu"? Da li je njihov posao da dokumentuju život onih koji su to sami izabrali? Da li paparaci krše zakon? Ili su samo napadni lovci na novac merljiv u pikselima života drugih?

Pogledaj trejler filma "$ellebrity" u nastavku i dobićeš nagoveštaj kako je zvezdama, ali i kako je paparacima... Svi pričaju vrlo otvoreno, pa se nadamo da će obe strane nešto naučiti iz ovog filma i da će se konačno pokrenuti tema koja će, za početak, staviti tačku na nesreću (ubistvo?) princeze Dajane, navodno, isprovociranu paparacima koji su je jurili.

Poslednji od bezbroj sukoba paparaca i zvezda rezultirao je fizičkim obračunom glumca Aleka Boldvina i fotografa "Daily Newsa" Markusa Santosa koji ga je proganjao pokušavajući da ga fotografiše kako izlazi sa svog građanskog venčanja. Boldvin izričito negira da ga je udario, a fotograf, naravno, za svedoke ima svoje kolege, takođe, paparace i spreman je da ga tuži. Jedan od svedoka je, verovali ili ne, Goran Veljić - paparaco našeg porekla koji radi u Njujorku.

Na žalost, u Holivudu, žrtve paparaci su i deca poznatih, pa tako često nailazimo na fotografije rasplakane Suri Kruz ili uplašene dece para Džoli-Pit. Oni su uvek tu i kada je zvezdi najlošije u životu. Setimo se fotografija Britni Spirs u nervnom rastrojstvu ili pokojne Ejmi Vajnhaus pod uticajem droga. Takođe, prvi su i kada zvezda kreće u vezu sa nekim novim, nadajući se da je to ljubav njenog/njegovog života, a jedna fotografija možda prvog poljupca sve to pokvari, jer su publicisti uvek na oprezu.

Ovo je samo jedan od najskorijih incidenata, a bilo ih je bezbroj, jer malo je zvezda koje paparaci ostavljaju na miru. A ponekad ni zvezde ne ostavljaju paparace na miru, "vukući ih za rukav", što je posebno slučaj kod nas.

Kada će obe profesije naći pravu meru? Verovatno nikada... Jer, danas svako može da bude zvezda uz malo pažnje izazvane nekom glupošću izvedenom na Internetu ili učešćem u rijaliti šouu. Isto tako, svako može da bude "profi fotograf" uz mobilni telefon u rukama u pravom trenutku.

Sve je razgolićena laž, a život se meri megabajtima slave!

Pogledajte još