Dačiću mandat, u Vladi SPS-PUPS-JS, SNS i URS

Nikolić je na konferenciji za novinare posle susreta sa Dačićem rekao da ga je koalicija SPS-PUPS-JS ubedila da ima parlamentarnu većinu.

"U toj većini biće SNS i URS i verovatno neki drugi predstavnici građana u Skupšini Srbije koji čekaju da najpre ova koalicija obezbedi dovoljnu većinu", rekao je NIkolić.

Nikolić je naveo da nova vlada treba da bude mala i efikasna i da odluke donosi dogovorom.

"Danas je Vidovdan, jedan od najvećih praznika u Srbiji i danas Srbija dobija promene", poručio je Nikolić i podsetio da su građani 6. maja na izborima rekli da žele promene, da žele da rade i da žele život dostojan čoveka.

On je ocenio da novoj vladi neće biti lako jer će biti suočena sa brojnim problemima, počev od Kosova i Metohije koje je dosad rešavano tako da se izbegavala odgovornost. "Mi želimo da preuzmemo odgovornost", rekao je Nikolić i dodao da Srbija ima prijatelje i na zapadu, i na istoku, severu i jugu, kao i da su joj svi susedi jednako važni.

Predsednik Srbije je istakao da put Srbije ka EU ostaje na stabilnom kursu i ponovio da je u razgovorima sa predstanicima EU rekao da će svaka vlada koja bude formirana ostati istrajna na ulasku Srbije u EU.

Nikolić je napomenuo da je pred novom vladom borba protiv korupcije i kriminala, jačanje ekonomije, izgradnja infrastrukture, preispitivanje privatizacija, reofrma pravosuđa i medija, ali i da će jedan od najvažnijih zadataka biti da vrati "srpsku pamet" koja je prethodnih godina otišla iz države.

"Mi moramo da vratimo našu pamet, da ih motivišemo da rade i zarade", rekao je predsednik Srbije i dodao da treba uraditi kvalitetne projekte da bi investitori ulagali u našu zemlju.

Nikolić je citirao nekadašnje predsednika SAD Džona Kenedija koji je rekao ne pitajte šta država može da uradi za vas, nego šta vi možete da uradite za nju, navodeći da je sada došlo vreme da svako uradi ono što je do njega da Srbija bude bolje mesto za život.

Na pitanje da li će Dačić i na koji način nastaviti pregovore i da li će u njima predstavljati i URS, Nikolić je rekao da ne zna kako teku pregovori.

"U njima nisam učestvovao i neću da učestvujem ali pretpostavljam da će svako da zastupa stavove svoje političke stranke i da će formirati zajednički program", rekao je on.

Nikolić je na kraju rekao da se nada da će se građani Srbije obradovati ovoj vidovdanskoj vesti.

Tanjug

Pogledajte još