Prese:S vladom Srbije ni u prošlost, ni u budućnost

„Godina ima 365 dana. Baš na 28. juni je Dačić, nekadašnji portparol ratnog vođe Slobodana Miloševića, dobio mandat za formiranje vlade. Ovaj dan, Vidovdan, retko kada je bio srećan za Srbe“, ukazuje list podsećajući da je izgubljena bitka 1389. na Kosovo polju, zatim 1914. atentat u Sarajevu, koji je mnogim Srbima doneo mnogo patnji.

"Prese“ ističe da je samo izručenje Miloševića Haškom tribunalu 2001. bilo izuzetak od tog pravila.
„Nakon što je Dačić par godina mogao da vežba kao ministar unutrašnjih poslova on se zahvalio demokratama, koji su ga učinili prihvatljivim, prelaskom kod navodno bivšeg nacionaliste Nikolića“, konstatuje list.

Srbija se ovim savezom neće vratiti nazad u prošlost, jer su danas veze sa EU previše tesne, smatra list, i konstatuje da to što je Nikolićev prvi put u inostranstvo vodio u Moskvu, a ne u Brisel neće Srbiju učiniti kvazi republikom Rusije. Dodaje, međutim, da za odnose prema susedima takvo rukovodstvo ne znači ništa dobro.

„Prese“ ukazuje da su predstavnici EU protekle godine vidljivo tražili kontakt sa Nikolićem, i čini se da su se oni pomirili s njim.

„Ne mora se biti balkanski teoretičar zavere da bi se pretpostavljalo da mnogima u EU vlada u Beogradu koja ne žuri sa približavanjem Evropi, odgovara“, konstatuje list.

Bečki dnevnik „Standard“ ocenjuje da je Dačić ovaj put prevario Borisa Tadića, pošto je nakon dva meseca zavaravanja DS, u četvrtak saopštio da ima većinu sa SNS i URS-om.

"U svojoj retorici Nikolić i Dačić se prikazuju proevropski, ali nekako njihova srca brže kucaju kada gledaju u pravcu Moskve"
, zaključuje list.

Tanjug

Pogledajte još