Od piva su (i) muškarci pametniji

Ne zna se da li su i žene koje piju pivo gluplje, tek jedno istraživanje iz Čikaga tvrdi da muškarci koji pre rešavanja mozgalica popiju nekoliko piva postižu bolje rezultate od onih koji nisu pili alkohol.

Ispitanicima je zadato da nizu od tri reči dodaju četvrtu koja se uklapa u obrazac. Na primer, pojmu "sir" mogu se pridružiti reči kao što su "švajcarski", "sveži", "buđavi".

Polovina ispitanika popila je jedan litar piva, dok druga grupa nije pila nikakav alkohol. Rezultati su pokazali da su muškarci koji su pili pivo, ostvarili 40 odsto bolje rezultate u poređenju sa muškarcima koji nisu. Uz to, oni koji su imali "pomoć" zadatke su rešavali za 2,5 sekunde brže od svojih treznih suparnika, javljaju agencije.

Naučnici su zaključili da unos alkohola otežava rešavanje zadataka koji zahtevaju veću sposobnost memorije, ali se zato rad mozga poboljšava kada su u pitanju kreativni problemi.

- Inovacije i nove ideje javljaju se kada ljudi nisu toliko fokusirani. Zato je za buđenje kreativne svesti ponekad dobro popiti čašu vina ili piva - zaključili su stručnjaci i dodali kako je potrebno pridržavati se pravila o umerenosti.

Pogledajte još