Nema zamrzavanja plata i penzija

"Platforma o kojoj će partneri u novoj vladi pregovarati biće refleks ekonomske situacije u kojoj se država nalazi i potrebe da se na efikasan, ali i socijalno pravedan način, nađe održiv model koji će pokrenuti privredu, uposliti stanovništvo, doneti veći stepen fiskalne discipline, nove investicije", rekao je Ružić za današnje "Novosti".

Na pitanje šta će biti sadržaj političkog dela platforme, on je naveo:
"Jasan, državotvoran i realističan pristup sa što širim konsenzusom po pitanju Kosova i Metohije. Dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora o ulasku u EU. Afirmacija i produbljivanje političke i ekonomske saradnje sa Ruskom Federacijom, NR Kinom i SAD. Regionalna saradnja će dobiti potpunu afirmaciju aktivnom i prepoznatljivom ulogom predsednika (Ivice) Dačića. Kontinuirana saradnja na svim poljima sa RS je nešto što je konstanta svake srpske vlade od 'Dejtona' naovamo".

Ružić je rekao da će Dačić kao mandatar u svom ekspozeu jasno izneti političke prioritete buduće vlade i navesti termine u kojima oni treba da budu urađeni.

Prema njegovim rečima, vlada će imati 15 resora, ali od broja je važnija funkcionalnost i efikasnost rukovođenja onih koji će se naći na čelu ministarstava.

Na pitanje šta je bio suštinski problem u razgovorima sa DS, funkcioner SPS je odgovorio da su ti bili "krajnje korektni razgovori, u kojima nismo postigli konsenzus u vezi sa programskim okvirom, pre svega kada je reč o određenim ekonomskim merama".

"Takođe, nismo uspeli da se sporazumemo ni o brojčanom kapacitetu buduće parlamentarne većine. Na ozbiljan način sagledavamo pitanje formiranja vlade, a ne kroz prizmu nečijih sujeta i trgovinu mandatima", kazao je Ružić.

Tanjug

Pogledajte još