Tropske vrućine i manjak kiše loše utiču na useve

"Jun je jedan od najkišovitijih meseci u godini, ali je od prosečnih 60 litara palo samo 30 odsto kiše, što uz desetak tropskih dana sa temperaturama višim od 30 stepeni, veoma nepovoljno utiče na sve useve", rekla je agenciji Beta šefica odseka RHMZ za agrometeorologiju Zorica Radičević.

Prema njenim rečima, najmanje kiše bilo je u južnoj i istočnoj Srbiji, pa je tako u Nišu i okolini u junu palo šest litara po kvadratnom metru, Ćupriji četiri litra, Gradištu sedam litara, ali trenutno je po pitanju količine vlage u zemljištu, kako je dodala, najugroženija Vojvodina.

"Situacija u Vojvodini je teža nego u ostalim delovima zemlje, jer je tamo u maju palo mnogo manje kiše nego nego u ostatku zemlje, pa je bilo manje zaliha vlage i sada je zemljište isušeno i u dubljim slojevima", kazala je ona.

Radičevićeva je rekla da bi bilo idealno da što pre padne od 15 do 20 litara kiše po metru kvadratnom. "Najmanje je ugroženo voće, pre svega ono koje raste na stablima koja imaju razvijeniji korenski sistem, ali tropske teperature i nedostatak padavina nepovolnjo utiču na ostalo voće i povrće, kao i na sve prolećne kulture, na kukuruz, soju, suncokret, šećernu repu", kazala je ona.

BEOGRAD, 3. jula 2012. (Beta)

Pogledajte još