Dobrica Ćosić o Kosmetu

I pre i posle Miloševića, mnogi su se pozivali na Dobricu Ćosića, nazivali ga ocem nacije, konsultovali, tumačili, upotrebljavali i zloupotrebljavala. Mnogi su ga krivili za nacionalističku politiku koja je dovela do ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Sada ga mediji ponovo "izvlače iz zaborava" i pokušavaju da protumače - šta je zapravo hteo da kaže o Kosmetu i kako problem rešiti. Dobrica Ćosić već godinama piše o toj temi.

Između ostalog još 1993. napisao je da je "Kosovo rak-rana srpskog sruštva i da ga treba odrezati i pri tom spasiti Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu i kosovopoljsko etničko područje oko Gračanice".

"Milošević i većina srpskih političara, uključujući i one iz opozicije nisu imali hrabrosti za tu ‘nacionalnu izdaju’, pa se kosovsko pitanje rešava vojskom i policijom", napisao je Ćosić 6. juna 1993, podseća Press.

Taj list dodaje da je Dobrica Ćosić više puta govorio i tome da je razgraničenje pravedno i trajno rešenje situacije na Kosovu, kao i da je Slobodan Milošević još 1991. odbio američki plan o podeli.

Ponuda o podeli je bilo

Tih planova i ponuda o podeli bilo je u višenavrata sve do 1999. godine kada su strane delegacije dolazile u Srbiju. O tome potpisnik ovih redova može i lično da svedoči jer su i novinari koji su tada izveštavali iz Skupštine i sretali se sa međunarodnim pregovaračima bili upoznati sa ponudom koja je uprošćeno rečeno glasila: "Kako bi vama najviše odgovaralo da se reši kosovski problem? Kava podela bi vam odgovarala?"

Bez odgovora

Kada bi srpski zvaničnici odbijali i da razgovaraju na tu temu o podeli (a mnogi od njih sada o toj ponudi mogu samo da sanjaju jer ta opcija više nije u igri) strani predstavnici međunarodne zajednice bi pitali:
"A šta ćete da radite sa toliko neprijateljski raspoloženog stanovništva na Kosovu i Metohiji? Čak i da Kosovo ostane samo i isključivo Srpsko, šta planirate da uradite sa Albancima koji ne žele da žive sa vama u istoj državi? Zar ne mislite da je to problem?

Ni tada, ni posle, ni danas, niko o tome ništa nije rekao.

Pogledajte još