Mračni vitez: Istorija

Ovaj stripski junak, koji živi od maja 1939. godine, pre Nolana je doživeo nekoliko izdanja, u stripskoj, igranoj ili pak animiranoj formi. Osim serije iz šezdesetih godina, verovatno su najpoznatija prva dva dela Betmena, koja je režirao Tim Barton.

Ono što u izvesnoj meri povezuje Nolanov završetak trilogije "Uspon Mračnog viteza", i "Povratak Betmena" (Batman Returns) Tima Bartona jeste lik Catwoman, poznatije kao Žena-mačka, koju je nekada tumačila Mišel Fajfer, a danas En Hatavej. Činjenica je da je Bartonov udeo u Betmen sagi bio mešavina mračnog i kempa, što je sa trećim i četvrtim delom Džoel Šumaher uspeo da transformiše u filmove koji ne služe ničemu do zgrtanju novca i Zlatnih malina.

Osam godina nakon Šumaherovog "Betmena i Robina" (Batman and Robin), završetka originalne kvadrologije, Kristofer Nolan iznosi na svetlost dana posve drugačiju verziju već poznate priče u vidu blockbustera iz 2005. "Betmen počinje" (Batman Begins). Film je, osim velikog finansijskog uspeha, doživeo i najbolji odziv kritike otkako je Betmen na velikom platnu.

Ulogu protagoniste je, nakon Majkla Kitona, Vala Kilmera i Džordža Klunija, ovog puta preuzeo Kristijan Bejl, glumac u usponu, koji je svojom glumom uspeo da dokaže da Betmen nije još jedan u nizu bezličnih superheroja koji iz altruističkih poriva želi da spasi svet. Tri godine kasnije, pojavio se "Mračni vitez" (The Dark Knight), koji je još pre premijere izazvao gomilu kontroverzi zbog Hita Ledžera, koji je preminuo pola godine pre premijere filma. Film je od osam nominacija za Oskara osvojio dva, uključujući i nagradu za sporednu mušku ulogu posthumno dodeljenu Ledgeru za tumačenje čuvenog Džokera. No, osim toga, film je postao najuspešniji film o Betmenu ikada, i tek četvrti film koji je globalno premašio zaradu od milijardu dolara.

Četiri godine kasnije Nolan odlučuje da zaključi svoju trilogiju filmom Uspon mračnog viteza, sa do sada najvećim budžetom za ovu franšizu, od 250 miliona dolara. O tome da će film biti glavna konkurencija filmu "Osvetnici" (The Avengers) kao najgledanijem filmu godine, govori u prilog da trejler ima preko 100 miliona pregleda na sajtu YouTube, te da su bioskopske karte za IMAX projekcije rasprodate 11. juna kada su puštene u pretprodaju. Reditelj je najavio “epski” završetak, a nama ostaje još vrlo malo vremena da se u to i uverimo.

VIŠE O FILMU: Uspon Mračnog viteza

Pogledajte još