Maratonska rasprava do jutra

U petak ujutro Vlada još nije bila formirana, Ivica Dačić je još bio samo mandatar, a članovi njegovog predloženog kabineta još su bili samo kandidati. Predviđeno je da u podne počne glasanje i izbor Vlade Srbije, kao i polaganje zakletve ministara. Takođe, za 13 sati je predviđena prva naredna sednica parlamenta.

Iskusniji poslanici i novinari znaju da bez muke nema Vlade, pa tako predviđeni termini i ne moraju biti poštovani, pogotovo s obzirom na činjenicu da je rasprava o ekspozeu Ivice Dačića potrajala do oko pet sati jutros.

Opozicija je više puta noćas sugerisala predsedavajućem Nebojši Stefanoviću da prekine sednicu i nastavak zakaže za 10 sati ujutro, ali on očito za to nije dobio odobrenje svojih stranačkih šefova i mandatara.

Veći deo noći poslanici iz skupštinskih klupa govorili su govornici koja ja bila manje-više prazna jer su kandidati za ministre kao i mandatar često bili van sale u kojoj je vođena rasprva.

Reč diletant

Između Čedomira Jovanovića i Aleksandra Vučića vođena je zanimljiva rasprava a povod je bila Jovanovićeva rečenica: "Za posao koji će preuzeti sa bezbednosnim službama Vučić je diletant, baš kao što bi bio i ja, jer Vučić u životu nije ušao ni u jednu bezbednosnu službu, a sada hoće njima da rukovodi".

U snažnu odbrane Vučića i njegovog dostojanstva "bacili" su se svi članovi njegove stranke - predsednik skupštine mladi Nebojša Stefanović, zatim Jorgovanka Tabaković, a sam se branio i Vučić. On je Jovanoviću između ostalog zamerio i preplanuo ten, predbacujući mu da letuje na Mikonosu dok Jogovanka Tabaković vredno radi.

Čeda:
Jovanović je potvrdio da Jorgovanka Tabaković vredno radi jer se sprema da "guverneru Šoškiću skine glavu", o čemu, kako je naglasio , svi već znaju.

Atmosferu određuje vlast

Dragoljub Mićunović je predsedniku Skupštine i kandidatima za poslanike pokušao da sugeriše da budu tolerantniji, makar u startu jer , kako je rekao - nivo demokratije i atmosferu u parlamentu i društvu određuje vlast, a ne opozicija.

Pogledajte još