Jedi ribizle za zdravlje!

Ukusna, lekovita, niskokalorična i tako zastupljena krajem jula i početkom avgusta - "bobičava kraljica" ribizla. Bobice ribizle sadrže ugljene hidrate, vlakna i proteine, a kalorija imaju praktično u tragovima. Prebogate su karotinom zbog čega su i tako prelepo crvene. Karotin u organizmu služi za sintezu vitamina A, koji utiče na razmenu materija na nivou ćelija.

Ribizla je voće poreklom sa Sredozemlja, sa sočnim bobičastim crvenim plodovima osvežavajućeg slatko-kiselkastog ukusa, grupisanim u grozdove. Postoji i crna ribizla, čije su bobice pojedinačno raspoređene po granama.

Takođe, ribizle sadrže i zavidne količine vitamina B1, B2 i B6, nijacina, kao i vitamina E i C. Zbog visoke koncentracije vitamina C, ova ukusna voćka je izuzetno delotvoran antioksidans, a samim tim i borac protiv različitih oblika karcinoma.

Simpatične bobice koje u ovo doba godine imaš na "svakom koraku" pomažu i ugradnju kalcijuma u kosti, jer su dobar izvor vitamina K. Osim toga, otvaraju apetit, jačaju organizam i detoksifikuju ga. Ribizle i pospješuju rad creva i ubrzavaju oporavak nakon hirurške intervencije.

Pored crvenih ribizli, postoje i crne, koje su, takođe, bogate vitaminom C i pomažu kod bubrežnih bolesti, grčeva i bolova organa za varenje.

Da li voliš ribizle? Divne su, zar ne?

Pogledajte još