Kraljica leta: Lubenica za potenciju i...

LUBENICA KAO VIJAGRA

Verovatno najzanimljivije istraživanje vezano uz učinke lubenice na zdravlje čoveka objavljeno je prošle godine, a autori su zaključili da lubenica na muškarce može da deluje kao vijagra.

(old_image)

Naučnici su otkrili da sastojak lubenice, aminokiselina citrulin, utiče na krvne sudove jednako kao ''mala plava tableta'' za pomoć pri postizanju i održavanju erekcije. Citrulin utiče na relaksaciju i širenje krvnih sudova na sličan način kao što deluju lekovi za lečenje erektilne disfunkcije.

Do prošlogodišnjeg istraživanja smatralo se da je većina citrulina smeštena u kori lubenice, međutim, pokazalo se da je udeo citrulina u jestivom delu viši nego što se mislilo. Međutim, nije poznato kolika je doza citrulina prava i koliko je potrebno pojesti lubenice kako bi se iskusilo eventualno delovanje na polnu moć. Takođe, kritičari ove studije tvrde kako je tvrdnja ishitrena i nedovoljno utemeljena.

SNIŽAVA PRITISAK

Osim što ti možda može poboljšati seksualni život, lubenica je dobra i za srce, imunološki sistem, ali i za osobe koje boluju od dijabetesa tip II. Povoljan učinak lubenice na srce jednim se delom takođe temelji na delovanju aminokiseline citrulin, što je dokazano u studiji objavljenoj 2007. godine u časopisu "Nutrition". Ispitanicima je nakon tri nedelje redovnog ispijanja soka od lubenice izmerena 22 posto viša količina arginina.

NUTRITIVNA SVOJSTVA LUBENICE

Za ovu namirnicu može se reći da poseduje visoku nutritivnu gustoću jer ne opterećuje telo suvišnim kalorijama (u 100g sadrži tek 30 kcal), a istovremeno snabdeva telo s pregršt važnih nutrijenata. Izvanredan je izvor vitamina C. Također, dobar je izvor vitamina A, B1 i B6, te minerala kalija i magnezija. Jedna šalica lubenice osigurava ti 24 posto dnevnih potreba za vitaminom C i 11.1 posto dnevnih potreba za vitaminom A. Posebno je vrijedna zbog sadržaja karotenoidnog pigmenta likopena, dvostruko snažnijeg antioksidansa od beta karotena.

Pogledajte još