Zašto su nam deca nespretna i lenja?

Mnoge studije istraživale su razvijanje i pojavu gojaznosti kao posledicu preteranog sedenja, a najnovija portugalska studija otkrila je da sedelački način života utiče i na osnovnu koordinaciju.

Deca koja provode sate i sate gledajući televiziju ili igrajući se na računaru mnogo su nespretnija od ostale dece, tvrde istraživači. i dodaju da čak i ona deca koja su većina dana ostala zatvorena u kući, imala su do devet puta manje razvijenu koordinaciju od dece koja su se igrala napolju.

U ispitivanju su učestvovala deca uzrasta od devet i deset godina, koja su radila testove ravnoteže, brzine, pokretljivosti i koordinacije, a mali ispitanici morali su i da hodaju po gredi, skaču sa bloka na blok i iz jednog okvira u drugi.

Devojčice koje su provele 75 odsto vremena sedeći, četiri do pet puta su imale manju koordinaciju od onih koje su sedela manje. Dečaci kojima su omiljene aktivnosti televizija i grickanje čipsa, imali su pet do devet puta manju koordinaciju od drugih dečaka.

Čak i jednostavni zadaci kao što su skakanje iz polja u polje za neku decu predstavljala su veliki problem. Ono što je još važnije je i to da nijedna intenzivna aktivnost u trajanju od jednog ili dva sata ne može da nadoknadi štetu pričinjenju celodnevnim sedenjem.

Istraživači smatraju da se vrlo važno podsticati decu da učestvuju u sportu, a roditelji bi takođe trebalo da im ograniče vreme koje provode sedeći, pogotovo u vreme trajanja školske godine, kada deca i inače dugo sede.

Izvor: Lepota&Zdravlje

Pogledajte još