Džejms Blant

Uopšte ne bismo pretresali vreme pre-muzičkog-biznisa, koje je u slučaju Džejmsa Blanta bilo, suptilno rečeno, uzbudljivo. On je Beogradu priredio dobar muzički šou i to je najbitnije!

Pre mesecima unapred najavljivanog prvog beogradskog koncerta britanske muzičke zvezde Džejmsa Blanta, podsećanje na najveći hit “You’re Beautiful“ obavezno je pratio akcenat na njegovoj vojničkoj prošlost koja ga je dovela čak do Kosova. To je ono o čemu ne bismo. Najpre, zato što se već sve zna, zatim zbog činjenice da je on muzički gost prestonice koja ga je vrlo srdačno prihvatila, ali i zbog opšte potrebe da prekinemo s osvrtanjem unazad i pogled usmerimo napred. 


Čak je i Blant govorio...
 
- Prolazimo kroz to neverovatno iskustvo zvano život, pokušavamo da ga shvatimo i shvatimo zašto smo uopšte ovde. Veoma volim život. Iako uživam u njemu, muči me što prolazi, otkucava – nije previše dug – i onda se pitaš šta ćeš da dobiješ od njega, gde da gledaš za dublje značenje i zašto radimo stvari koje radimo da bi ga ispunili. Mislim da svi to proživljavamo.

Neki su Blantov dolazak u Beograd, prekopavajući po njegovoj biografiji, uprostili svrstavajući ga u kategoriju drskog, drugi su se jednostavno oduševili dolaskom osobe čija najčuvenija pesma nas je nedeljama napadala sa radio i TV stanica, a treći...

Da istine ima svuda, Blant je očigledno shvatio, jer je ratovanje ostavio iza sebe i brzim koracima (da ne kažemo oštrim maršem) doveo svoju muzičku karijeru u tačku gde je bitna samo iskrenost onoga što se dešava na bini. Meditiranje nad prošlošću, naočigled svih nas, Blant čini sam. 

Više nego očekivano

Već prvim taktovima, u elegantnom izdanju (srebrno odelo, tanka crna kravata), Blant je od beogradske publike izmamio aplauz. Koliko god skeptična sam otišla na njegov koncert, pod parolom “baš da vidim“, toliko me je Blant razoružao. Uh, ovo zvuči loše – zbog prethodne priče – hm? I ne baš zapravo, jer on je u fazonu “osmeh na lice - gitaru u ruke - srce publici“. Pacifizam – publika je, čini se, poverovala Blantu. Tako je i skepsa srušena...

Expo centar se pokazao kao sasvim korektan prostor za ovaj nastup – i veličinom i tehničkim mogućnostima. Blantovi fanovi su se odazvali u broju koji je napunio salu, ali tako da je svako imao svoj prostor da se njiše uz njegove nežne balade na tragu roka, popa, čak i folka. Takođe, naučili smo jednu stvar: ne ostavljati jaknu u garderobi, jer čekajući je možete ispratiti rasklopljenu binu iz Expoa. To, ipak, nekako naruši magiju muzike.

Dobro ozvučenje je svima omogućilo  da dožive Blantov glas koji, cenili vi njegove pesme ili ne, zaista jeste nešto potpuno specifično. Koliko dobro zvuči uživo, prosto se naježite, čak i kada znate da pesma balansira na ivici promašaja.

Prokrstarili smo sa Džejmsom kroz oba albuma, “Back to Bedlam“ i “All the Lost Soul“, čije prosečnosti nadomešćuje trud uložen u nastup uživo. Deo publike svaku Blantovu pesmu o ljubavi, životu i svojim iskustvima kroz koja je prolazio kao vojnik i sada, kao zvezda, ispratio je sa zavidnim poznavanjem reči. Posebno su bili glasni momci, pokušavajući da “skinu“ njegov glas koji je voditelj BBC-ja duhovito nazvao “posledicom inhaliranja helijumom“. 

Divan osmeh...

Suprotno očekivanjima, publiku nisu činile isključivo dame koje topi njegov osmeh i nežan pogled. Tako je sigurno opčinio i Petru Nemcovu i mnoge poznate dame s kojima se viđao daleko od očiju paparaca. Divan osmeh mu se zaista ne može osporiti. Ipak, padanja u nesvest nije bilo.

Naravno, najintenzivnije oduševljenje izazvali su hitovi “You’re Beautiful“ i “1973“, a svi su u tišini ispratili pesmu i Blantov video-rad posvećen Kosovu. Objasnio nam je kako ima “veliki broj srpskih porodica na Kosovu s kojima se sprijateljio“, kao i da je “pre dve godine ponovo posetio Kosovo, ali njih tamo više nije bilo“. Istakavši koliko ga je to potreslo, razloge za zastrašujuću situaciju koju smo videli na snimcima pronašao je u greškama političara sa svih strana. Aplauzi i poneko “daj, ne objašnjavaj nam“ su ga prekidali. Da li je preterao – zavisi isključivo od ličnog doživljaja.

Ono što svakako publika nije očekivala jeste da će Blant prošetati do male bine, na drugoj strani sale. Veoma relaksiran, u dva navrata je prošao kroz publiku, koja je s oduševljenjem pratila svaki njegov korak.

Pozitivan utisak nakon ovog koncerta možda je tako intenzivan zbog krajnje indiferentnosti prema Blantovom radu. Oni koji su mu pisali e-mailove sa molbom da dođe u Beograd sigurno su iz Expoa izašli zadovoljni, jer Blant jeste dao sve od sebe. Zvučao je vrhunski, sa kvalitetnim bendom kao pratnjom njegove akustične gitare.

Dočekaćemo ga ponovo zbog: glasa, osmeha i... (dodajte još neki utisak, ako ste uživali u ovom nastupu). 

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Marko Risović

Pogledajte još