Brejvik osuđen na 21 godinu zatvora

Sud u Oslu odlučio je da je 33-godišnji Brejvik mentalno zdrav i svestan svojih postupaka i dosudio mu je maksimalnu kaznu, uz mogućnost njenog produženja, prenose agencije.

Optuženi je presudu saslušao sa osmehom na usnama. Po ulasku u sudnicu uputio je pozdrav karakterističan za ekstremnu desnicu.

Anders Bering Brejvik je 22. jula 2011. ubio 77 ljudi pošto je postavio bombu u blizini zgrade norveške vlade, a potom je preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja nedaleko od Osla gde je nasumice pucao na učesnike letnjeg kampa mladih laburista.

Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije je taj 33-godišnjak bez pokazivanja emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Pitanje Brejvikovog mentalnog zdravlja bilo je u centru pažnje tokom celog suđenja, a njegov advokat Gejr Lipestad rekao je da će njegov klijent prihvatiti zatvorsku kaznu i da će se žaliti samo ako ga sud uputi na psihijatrijsko lečenje.

Brejvik, koji sebe vidi kao "militantnog nacionalistu", rekao je tokom suđenja da bi slanje u mentalnu ustanovu bilo najgore što bi moglo da mu se dogodi i optužio je norveške vlasti da pokušavaju da ga prikažu kao bolesnika kako bi obezvredile njegove političke stavove.

OSLO, 24. avgusta 2012. (Beta)

Pogledajte još