Haradinaj je kriv za zločine

Ramuš Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj su odgovorni za ubistva, okrutno ponašanje i mučenje tokom sukoba na Kosovu 1998. godine, stoji u podnesku Tužilaštva Haškog tribunala koji je dostavljen medijima. Tužilaštvo navodi da je na osnovu svih iznetih dokaza to jedini mogući zaključak i dodaje da su trojica optuženih kršili zakone i običaje ratovanja, prenosi RTS.

ZLOČINAČKI PODUHVAT:

"Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su igrali ključnu ulogu u sprovođenju zajedničkog zločinačkog poduhvata", dodaje su u podnesku Tužilaštva Haškog tribunala.

Optuženi Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su zajedno sa drugim pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata radili na učvršćivanju moći Oslobodilačke vojske Kosova, okrutnim ponašanjem, mučenjem i ubijanjem protivnika OVK, navodi se u konačnom podnesku Tužilaštva iz 11. juna 2012. godine.

Bivši kosovski premijer Haradinaj stigao je 17. jula u Prištinu, pošto ga je Haški tribunal pustio na privremenu slobodu, dok ne bude pozvan na izricanje presude.

Kako se dodaje, mnoge žrtve, koje su pripadnici OVK smatrali neprijateljima tog pokreta završile su u logoru Jablanica, a većina žrtava je tamo odvedena nakon što je kidnapovana.

Ne može se dovesti u pitanje činjenica da su optuženi svesni zločina koji im se stavljaju na teret.

"Neke od žrtava bile su u Jablanici zatočene u podrumu ispunjenom vodom, u nehumanim uslovima. Tamo su ispitivane i teško premlaćivane. Najmanje osam žrtava je ubijeno u Jablanici, dok je najmanje 16 pretrpelo surovo ophođene ili torturu", navodi se u dokumentu Tužilaštva.

U dokumentu se navodi i da se sve ovo dešavalo za vreme konflikta OVK sa Vojskom Jugoslavije, tako da se ne može dovesti u pitanje činjenica da su optuženi svesni zločina koji im se stavljaju na teret.

Suđnje Haradinaju i saoptuženima je prvi ponovljeni proces u istoriji Tribunala.

Bivši kosovski premijer Haradinaj stigao je 17. jula u Prištinu, pošto ga je Haški tribunal pustio na privremenu slobodu, dok ne bude pozvan na izricanje presude.

PONOVLJNI PROCES:

Portparolka Tribunala Nerma Jelačić je najavila je da bi presuda mogla da bude doneta u novembru.

U Haškom tribunalu je 27. juna završeno ponovljeno suđenje Haradinaju i njegovim saradnicima Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju za zločine na Kosovu 1998. godine, a portparolka Tribunala Nerma Jelačić je najavila je da bi presuda mogla da bude doneta u novembru.

OPTUŽNICA:

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest tačaka optuženi za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja 1998. na Kosovu. Oni se terete za zlostavljanje, mučenje i ubistvo najmanje osam pritvorenih u Jablanici, od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci. Suđnje Haradinaju i saoptuženima je prvi ponovljeni proces u istoriji Tribunala.

(5.9. 2012.)

Pogledajte još