ŠOKANTNO: Svedočenje o vađenju srca živom mladiću

Svedok opisuje kako je akcija organizovana - od obuke, operacija u improvizovanim bolnicama, do transporta organa do aerodroma u Tirani.

Radio-televizija Srbije objavila je razgovor sa zaštićenim svedokom, koji je učestvovao u vađenju organa srpskim zarobljenicima na severu Albanije.

Pogledaj šokantno svedočenje u emisiji RTS "Anatomija zločina OVK"

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je pojasnio gostujući na RTS-u da je svedok, inače bivši pripadnik OVK-a, obučavan u specijalnom kampu na severu Albanije.

Vekarić je rekao da je Tužilaštvo odlučilo da objavi iskaz zaštićenog svedoka koji je direktni učesnik vađenja organa, jer se boji zataškavanja slučaja.

Tužilac je naveo da je Tužilaštvo proveravalo kredibilitet svedoka i smatra da je kredibilan, kao i da je ispovest svedoka šokantna i istinita.

"Tokom obuke mi smo se obučavali kako da se, ukoliko je potrebno, neki deo tela, bubreg, srce, ili pluća, transplantiraju sa jedne osobe na drugu", rekao je svedok.

Prema njegovim rečima, govorilo se da se ta pomoć isljučivo pruža onima kojima je to potrebno na Kosovu, kao što su ministri, predsednici.

Obuka važenja organa

"Zašto smo to učili? Pa zato što je u to vreme bilo svuda tenkova, helikoptera, srpske policije i srpske vojske, pa nije bilo mogućnosti da se odvedu ljudi u javnu, gradsku bolnicu, jer je bila samo jedna bolnica i nije bilo druge, pa smo, kako smo umeli i znali, morali da radimo sami", naveo je svedok.

"Počeli smo obuku kada je lekar, sada poznat u svetu i na Kosovu, pričao kako se radi transplantacija. Kako se vadi srce iz tela i kako se ono vakumira u jednu plastičnu kutiju. Zatim kako treba neka ulja, odnosno neke medicinske tečnosti da se stave tu, nakon dva sata", rekao je svedok.

Vekarić je pojasnio da se u ovom slučaju o kojem govori zaštićeni svedok ne radi o "Žutoj kući", koja je poznata javnosti.

Šokantna ispovest o vađenju srca

Svedok je opisao stravičan prizor kako je izvađeno srce;.

"Doveli su jednog mladog momka, imao je negde odprilike 19-20 godina, bio je vezan, bio je zatvorenik. U tom momentu sam primetio da on nije vojnik OVK, i naravno nisam imao pravo da pitam, ko sam ja jer sam bio mlad a tu je bilo nadrđenih. Oni su mu skinuli te poveze pozadi i dva vojnika koji su ga doveli, uhvatili su ga i stavili na klupu. Postavili su ga na klupu, kako se inače postavlja u položaj pacijent. Zatim su zvali drugu dvojicu da mu drže noge da se ne bi pomerao", objasnio je zaštićeni svedok.

"Dali su mi skalpel. Počela mi je muka, gađenje. Kad kažem muka, mislim od te jedne situacije kao ružan san, noćna mora, beskrajna. I sada se sećam toga, i u telu i u mislima mi se ponovo javlja taj osećaj. Rekao mi je na telu šta treba da radim, da napravim jednu liniju, da ga posečem, da napravim operaciju jednom ravnom linijom, rezom, od početka grkljana do kraja rebara. Pre nego da to uradimo, ovaj poznati doktor, koji mi je govorio, doneo je jednu kutiju. A u toj kutiji su bile gaze i jedna bela staklena boca, iz koje, kada smo počeli da ga čistimo pre pravljenja reza, primetio sam da se oseća miris alkohola", ispričao je svedok.

Prema njegovim rečima, nakon što su očistili taj deo tela, nadređeni mu je rekao "počinji, nemamo puno vremena". Međutim, svedok kaže da pre nego što je krenuo, primetio je da se ne radi o Albancu.

"A kako sam to primetio? Pa tako što kada sam mu se približio, on se otimao, i oni koji su ga držali su ga čvršće držali. Počeo je da zapomaže, pozivajući boga, moleći "Bože, nemojte me zaklati, nemojte me ubiti!", rekao je svedok.

"I počeo sam kako me je učio na obuci da levu ruku stavim na grudi da držim, a desnom rukom uzimaš skalpel da povučeš. Levu ruku sam stavio na njegove grudi i krenuo sam da režem. Kada sam stigao do dole, krv je počela da lipti. Pošto sam ga posekao, negde na polovini, on je počeo da vrišti da ga ne koljemo ne ubijemo, tu je izgubio svest, ne znam jel izgubio svest ili je umro, ja ne znam, jer nisam bio pri sebi", naveo je zaštićeni svedok.

Svedok kaže da nije znao da li je mladić umro, jer se posle toga više nije otimao i okretao.

"Kada sam to završio rečeno mi je da napravim još jednu liniju dole, poprečno, i tu sam tako zasekao i drugu liniju. Treću liniju je trebalo gore uraditi a to je uradio sam lekar, pošto je video da mi ruka drhti i da sam bio preplašen. Rekao mi je "ne brini se, ja sam tu"", istakao je svedok.

Pohvala starešine!

"On je to uradio brzo, pošto je tu liniju uradio lekar je prešao na drugu stranu, a ja sam bio kada se gleda od vrata, na desnoj strani. Lekar je potom prešao na levu stranu i pre nego da je uhvatio, neprijatno mi je da pričam o ovome, tada je ponovo došlo do prepirke lekara sa onim njegovim rođakom ili šta već. On je zaboravio injekcije i makaze kojima se seku rebra", naveo je svedok.

"Da bih što pre izašao iz te muke i situacije, pomislio sam šta da radim a imao sam jedan bajonet kalašnjikova, koji je mogao da se pretvori, jer je specifičan, da se pretvori u makaze, i da bih što pre odatle otišao i da bismo završili, ja sam napravio od bajoneta makaze" objasnio je svedok.

Kako je objasnio, lekar mu je rekao gde treba da poseče rebra."Stavio je svoje ruke pod rebra i rekao mi je "samo ti idi kuda ide moja ruka, i tu poseci, samo klizi po mojoj ruci".

"Kako da vam kažem, treba da kažem svakako, na desnoj strani je rekao „poseći ćemo nešto iznad gde se nalazi hrskavica, gde se rebra i telo vežu", da se razdvoje, i govorio je „da pazim da ne oštetimo nešto" a taj organ je bio srce. Tako sam i postupio", istako je svedok.

"Pošto je prešao na drugu stranu obe ruke je zavukao u telo, povukao i otvorio telo. Tu je došao i drugi lekar i rekao mi je "što pre da se završi, nemamo puno vremena", dok je ovaj poznanik lekara doneo jednu kutiju, otvorio i stavio blizu mene", naveo je svedok.

Kako je rekao tada je prvi put video ljudski organ.

"Bio sam jako prestravljen. Reći ću vam razlog zašto je došlo do nesporazuma između njih, između lekara, jedan od njih je zaboravio štipaljke za „vene", da ne krvari iz vena (krvnih sudova). Trebalo je da uzmemo najlon, koji je kao od štapa za pecanje, a to mi je dao taj mlađi poznanik glavnog lekara, da bi na svakom mestu podvezali po dva veza i onda, odnosno tri puta po dva veza, i zatim smo prekinuli.

Posekli smo te vene i kada sam uhvatio srce ono je i dalje podrhtavalo. Ne znam kako sam to uradio. Stavio sam ga u kutiju koju je ubrzo doneo poznanik lekara, koji je bio mog uzrasta, i doneo je tri neke boce", ispričao je svedok.

Kako objašnjava, jedan od visokopozicioniranih starešina mu je rekao „svaka čast, pozlatilo ti se, takvi vojnici nam trebaju na Kosovu", „Samo tako ćemo pobediti" i rekao mu je da uzme kutiju u koji su stavili srce koja je bila kao frižider, i da je stavi u vozilo. "Vozila su mi dobro poznata, rekao je stavi to u Volvo".

Suočavanje sa zločinom

"Tada sam znao za taj frižider i znao sam šta je u njemu, mislio sam da će to biti za onog starešinu koga smo dovezli u vojnu bolnicu, ali nam je on umro na putu, možda je to njemu bilo namenjeno, pa sam mislio da će to ići u Tiranu, ali ne, nije se tako desilo", ispričao je svedok.

Prema njegovim rečima, nastavili su put za Rinas, tj. za aerodrom u Rinasu.

Avion koji sam video bio je mali, nije transportni već više privatni, video sam tursku zastavu. Onda sam shvatio o čemu se radi, da se ne radi o otadžbini već se radi o biznisu. O trgovini organima. Prodaji. Ne radi se o idealima koje sam ja imao već o nečemu ružnom", naveo je zaštićeni svedok.

"Kada smo tamo došli, kada su se otvorila vrata aerodroma dočekala nas je albanska vojska u uniformama. Tu smo videli jedan avion. Iz tog aviona je izašlo jedno lice, zgodna osoba, imao je kratku bradu, ali nije bio naše vere, nije bio Albanac. Tamo, koliko sam ja mogao da opazim, taj avion koji sam video bio je mali, nije transportni već više privatni, video sam tursku zastavu. Onda sam shvatio o čemu se radi, da se ne radi o otadžbini već se radi o biznisu. O trgovini organima. Prodaji. Ne radi se o idealima koje sam ja imao već o nečemu ružnom", naveo je zaštićeni svedok.

Dopisnik RTS-a iz Brisela kaže da su reakcije na ispovest zaštićenog svedoka u Briselu oskudne. Maja Kocijančič, portparol Ketrin Ešton rekla je da u cilju istrage ne može da govori o tome.

Vekarić je rekao da ovaj iskaz ni na koji način neće da ugrozi istragu. "Ovim predajemo palicu Klintu Vilijamsonu, koji istražuje trgovinu organima", naveo je Vekarić.

(izvor RTS)

Pogledajte još