Da Parada ponosa bude bezbedna za učesnike

BEOGRAD, 17. septembra 2012. (Beta) - Kako se navodi u saopštenju organizatora Parade ponosa, od Ivice Dačića i prvog ootpredsednika vlade Aleksandra Vučića očekuje se da građanima Srbije koji će učestvovati na Beograd Prajdu osiguraju punu bezbednost.

"Oni su u potpunosti obavezni da bez odlaganja primene mere prema onima koji su pretnja za bezbednost. U skladu sa odlukoma Ustavnog suda Srbije i Evropskog suda za ljudska prava, takve mere nikako ne mogu uključivati zabranu Beograd Prajda", ističe se u saopštenju.

Od policije se zahteva i da ubrza istragu o napadu na dvojicu mladića u blizini gej kluba u beogradskoj Fruškogorskoj ulici, pre deset dana.

"Posebno je zabrinjavajuća činjenica da napadači nisu uhapšeni punih deset dana posle napada i pored toga što je policija došla na mesto napada posle samo nekoliko minuta, što je pronadjeno orudje kojim je jedan od mladića napadnut i što je napad detaljno opisan", navodi se u saopštenju.

Organizatori Parade ponosa pozvali su ministra policije da jasno kaže dokle se stiglo sa istragom u ovom slučaju.

"Imajući u vidu da je u pitanju tipičan zločin iz mržnje, Beograd Prajd još jednom zahteva hitno pokretanje procedure za izmenu Krivičnog zakonika kako bi se u ovom pravnom aktu predvidelo posebno krivično delo zločina iz mržnje, procesuiranje svih onih koji su pretili tokom Prajda 2011 i koji prete tokom priprema Prajda 2012", zaključuje se u saopštenju.

Pogledajte još