SAD o Srbiji: Zemlja četnika, ubica i silovatelja!

Reportaža, koja na ponižavajući način opisuje srpski narod, fokusira se na prikazivanje učesnika festivala kao pijanaca koji ili ne nose majice ili te majice imaju mrtvačke glave i preteće poruke, piše "Alo".

Nakon što je zemlju nazvala četničkom, ona taj pojam objašnjava ovako: "Četnički pokret se povezuje sa srpskim masakrima, silovanjem i mučenjem tokom ratova u Jugoslaviji."

Omladinu koja je okupljena u Guči opisuje kao rulju koja skače satima skandirajući o moći "velike Srbije":

- Mladići i devojke izgledaju nevino dok pevaju o veličini Srbije, noseći kape sa četničkim simbolima, uvijeni u srpske zastave. Oni pokazuju tri prsta, što Bošnjaci i Hrvati smatraju provokacijom jer je taj pozdrav koristila srpska vojska dok je nemilosrdno ubijala njihov narod - smatra Loškin.

Sam kraj reportaže zaključuje ljubavna priča o devojci koja ne sme da kaže ocu da je u vezi sa Romom, pa je nazvana "Srpski Romeo i Julija."

Povratak u devedesete

Loškinova se osvrće i na promenu vlasti u Srbiji: "Nakon što je nacionalistički predsednik Tomislav Nikolić u maju došao na vlast, mnogi strahuju da novi put Srbije nije ka članstvu u EU, već na povratku ka etničkom konfliktu koji je izazvao godine krvoprolića. Imenovanje Ivice Dačića za premijera izazvalo je zabrinutost zbog njegovih bliskih veza sa Miloševićem", piše ona.

Loškinova piše: "U moru slogana poput 'Čuvaj vodu, popij pivo', jedna majica se posebno ističe, to je portret bivšeg predsednika Slobodana Miloševića sa natpisom: 'Tvoja vojska te čeka'. Neki nose crne majice sa lobanjama, na kojima piše 'Sa verom u Boga - Sloboda ili smrt', ispisano crkvenim slovima, sa zelenim vojnim šeširima ukrašenim slikom orla i kraljevske krune. Dobro došli u zemlju četnika!".

Pogledajte još