Ustavni sud: Ravnogorci nisu učesnici NOR-a

Ustavni sud Srbije ocenio je kao neustavnu uredbu Vlade Srbije od 17. juna 2005. prema kojoj se članovi Ravnogorskog (četničkog) pokreta smatraju učesnicima narodnooslobodilačkog rata u Drugom svetskom ratu, piše beogradski dnevnik "Danas" u vikend izdanju.

Prema toj odluci suda, članovima Ravnogorskog pokreta uskraćeno je pravo na borački dodatak, invalidninu, dodatak za negu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na banjsko i klimatsko lečenje o trošku države i pravo na ortopedska i druga pomagala.

Međutim, kako je preneo "Danas", ravnogorci i dalje imaju pravo na penziju i profesionalnu rehabilitaciju.

Prema odluci suda, članovi Ravnogorskog pokreta imaju pravo i na dobijanje "Ravnogorske spomenice 1941." i to pod uslovom da su u Jugoslovensku vojsku u otadžbini, odnosno u Ravnogorski pokret, stupili u periodu od 17. aprila 1941. do 31. decembra te godine.

Da bi bili nosioci te spomenice potreban je i dokaz da službu nisu prekidali do 15. maja 1945. godine, to jest do oslobođenja.

Prema nezvaničnim podacima, do 31. jula 2007. kada je bio krajnji rok za dobijanje spomenice podneto je oko 3.000 zahteva, preneo je Danas.

BEOGRAD, 28. septembra 2012. (Beta)

Pogledajte još