Jabuka nikada dosta

Nauka tvrda da jabuke povoljno utiču na imunitet. Jabuka je voćka koja sadrži vodu, ugljenohidrate, dijetalna vlakna. Sadrži i do 90 odsto vode i nimalo masnoća, pa jabuka uspešno gasi žeđ i osvežava posle napornog treninga.

Jabuka je i riznica vitamina C, A, E, vitamina B kompleksa. Smatra se da 100 grama jabuke daje isti zaštitni učinak kao 1500mg vitamina C. Bogata je i mineralima kao što su kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe.

Pozitivno utiče na rad srca i bubrega. Jabuka opskrbljuje organizam energijom, sprečava umor i gubitak koncentracije, a delotvorna je i kao borac protiv virusa, bakterija i uticaja slobodnih radikala.

Jabuka sadrži i pektin, celulozu, reguliše probavu, stabilizuje crevnu floru, pomaže kod poteškoća s probavom. Podstiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma, pa tako pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući kalcijumu i fosforu pozitivno utiče na izgradnju kosti i zuba, a fluorom sprečava karijes jača i štiti desni. Jabuka, kako tvrdi nauka, podiže raspoloženje i ublažava razdražljivost.

Sok od jabuke

Sok od jabuke smanjuje nivo lošeg holesterola i poboljšava kardiovaskularno zdravlje, pomaže u borbi protiv prekomerne težine, pospešuje probavu, pomaže kod zatvora. Sok od jabuke smanjuje rizik od bolesti jetre i bubrega, uspešno eliminše štetne toksine iz tela.

(old_image)

Novija istraživanja pokazuju da sok od jabuke poboljšava sposobnosti učenja i pamćenja. Zbog ovih kvaliteta. Mutni sokovi od jabuke sadržavaju više pulpe pe se time i povećava koncentracija lekovitih tvari u napitku više od dva puta, u odnosu na bistre sokove.

Deca koja redovno piju sok od jabuka manje su sklona pojavi ranih simptoma astme, pokazalo je istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji. Učinak soka od jabuka, nauka, objašnjava visokim nivoom fitohemikalija koje mogu smiriti upalne procese disajnih puteva koji su karakteristični za astmu. Ranije istraživanje pokazalo je da deca žena koje su u trudnoći često jele jabuke imaju manje izglede da će patiti od astme.

Jabuka se najčešće jede sirova, ali možete da je i ispečete, skuvate, sušite, prerađujete u sokove, marmelade, džemove, želee.

Pogledajte još