Da li znate ko je Milunka Savić?

Poznata i kao srpska Jovanka Orleanka Milunka Savić je bila dobrovoljac u Balkanskom ratu 1913. bila je podnarednik u Drugom puku i srpska heroina Prvog svetskog rata. Ranjavana je u borbama devet puta, a ipak, nije sahranjena u Aleji velikana već u porodičnom grobnom mestu, na Novom groblju u Beogradu. Sahranjena je bez državnih i vojnih počasti.

U bici na Bregalnici je za hrabrost dobila čin podnarednika i prvi orden za hrabrost. U Prvom svetskom ratu se naročito istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom Ratni krst sa zlatnom palmom, ruskim ordenom Svetog Đorđa, najvišom medaljom za hrabrost Engleske Svetog Mihajla Prvog reda.

(old_image)

Za Milunku najskuplji konjak

Postoji jedna anegdota, prema kojoj je tokom boravka srpske vojske u Grčkoj, Milunka Savić na svečanosti u Solunu, na provociranje francuskih oficira može li da baci deset koraka bombu, uzela flašu konjaka (težina dve ručne bombe) i bacila je na udaljenost od 40 metara. Za ovo je od francuskog generala Mauricija Saraja dobila na poklon 18 boca najskupljeg francuskog konjaka iz 1880. godine

Posle rata

Kao i mnogi borci i Milunka je posle Prvog svetskog rata bila zanemarena i napuštena. Radila je kao pomoćna radnica a penziju je dobila od Državne hipotekarne banke. I pored poziva odbila je ponudu da se preseli u Francusku i da dobija francusku vojnu penziju.

Za vreme Drugog svetskog rata deset meseci je bila zatočena u logoru Banjica. Prethodno je pred svoje tri ćerke bila teško pretučena. Priča se da ju je iz logora na Banjici oslobodio lično visoki nemački vojnik koji je u njoj prepoznao dostojnog neprijatelja iz Prvog svetskog rata.

Posle Drugog svetskog rata Milunka Savić pada u zaborav preživljavajući kao čistačica. Umrla je u Beogradu 5. oktobra 1973.

Pogledajte još