Novi snimak Medlin Olbrajt:"Srbi napolje"!

Na novom snimku se jasno čuje kako demonstranti Olbrajtovu nazivaju "krvavom babom", a ona, terajući ih, viče: "Odvratni Srbi, napolje!", prenosi "Blic".

Incident se dogodio tokom potpisivanja knjige "Praška zima: Lična priča o ratu i sećanju“ u knjižari "Luksor" u češkoj prestonici.

Protest je organizovalo udruženje "Prijatelji Srba sa Kosova", a reditelj Vaclav Dvoržak, koji je prvi prišao Olbrajtovoj i pružio joj na potpis plakat "Oteto Kosovo", nije očekivao tako agresivnu reakciju bivše šefice Stejt departmenta.

- Iznenadila me je. Mi smo učtivo prišli da joj damo film koji smo snimili na Kosovu, bez obzira što se on tiče "otetog Kosova", poklonjenog narkomafiji uz pomoć NATO bombardovanja i agresije, kao i kompanije IPKO koja je Olbrajtovoj omogućila da napuni svoje džepove - rekao je Dvoržak za sajt Parlamentnilisty.cz.

Dvoržak je reditelj dokumentarne emisije "Oteto Kosovo" koju je 2008. snimila i prikazala češka državna televizija". Ona predstavlja pogled na istorijat Kosova i Metohije od propasti Otomanske imperije do današnjih dana, s akcentom na događanja iz poslednjih dvadesetak godina i odnos međunarodne zajednice prema tom pitanju.

Pogledajte još