Skup o zaštiti životne sredine u regionu

Na otvaranju okruglog stola "Važnost saradnje u povećanju bezbednosti životne sredine na Zapadnom Balkanu", vršilac dužnosti šefa misije OEBS-a u Srbiji Pola Tide rekla je da je pitanje bezbednosti tesno povezano sa zaštitom životne sredine i da je cilj skupa razmena iskustava i bolja saradnja država u regionu u rešenju problema zagadjenja.

Prisutni su predstavnici Srbije, Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije, a u radu skupa učestvuje i predsednik Foruma sudija EU za zaštitu životne sredine Luk Lavrisijen.

Tide je rekla da problem zagadjenja životne sredine i klimatske promene ne poznaju granice i da je stoga potrebno pojačati saradnju zemalja u regionu, ali uključiti i civilni sektor u bolju zaštitu životne sredine.

Luk Lavrisijen
rekao je da je zakonodavstvo u oblasti životne sredine relativno nova oblast i da je stoga potrebna obuka sudija i tužilaca u procesuiranju takvih slučajeva. "To je relativno nova oblast i brzo se razvija", rekao je Lavrisien i dodao da Forum sudija EU za životnu sredinu pomaže u obuci sudija i tužilaca širom sveta u primeni zakona iz te oblasti.

BEOGRAD, 5. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još