Gornji Milanovac se priključio projektu „Zelena Srbija“

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, a uz podršku Opštine Gornji Milanovac realizovao je kampanju "Zelena Srbija" u Spomen-parku Brdo mira u Gornjem Milanovcu.

Ovaj spomenički koompleks prostire se na oko 4,5 hektara površine na kojoj je zasađeno više od 3000 stabala različitog drveća i ukrasnog šiblja. Stabla su zasađena od strane gornjomilanovačkih srednjoškolaca u periodu od 1961. do 1966. godine, a posvećen je crvenoarmejcima i partizanima palim u borbama za oslobođenje Gornjeg Milanovca i Čačka.

Kampanjom "Zelena Srbija" čiji je cilj zaštita životne sredine i podizanje svesti građana o značaju pošumljavanja i ozelenjavanja, obnovljen je deo biljnog fonda spomen-kompleksa i tom prilikom zasađene su sadnice breze, hrasta, lipe, kuglaste katalpe, piramidalnog graba i sorbusa.

Sadnji su prisustvovali Lazar Nikolić, predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac, Branko Brajić, zamenik direktora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i Ivana Adamović ispred Kancelarije za zaštitu životne sredine Gornjeg Milanovca.

Predsednik Skupštine opštine Gornji Milanovac Lazar Nikolić naveo je da Gornji Milanovac zaista radi na očuvanju životne sredine i da je celokupan kompleks Spomen-park Brdo mira u kojem se sadnja realizovala nedavno obnovljen.

- Jedina smo opština bez divljih deponija, grad je gasifikovan još pre dvadeset godina, nedavno je počela sa radom kotlarnica na biomasu i simbolično, ovom akcijom koju smo organizovali zajedno sa Direktoratom za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije podižemo ekološku svest građana. Mislim da su ovakve aktivnosti veoma značajne, posebno u ovoj globalnoj situaciji gde je Zelena agenda ključan iskorak u borbi protiv klimatskih promena. U narednoj godini očekujemo nastavak ovakvih kampanja, prvenstveno bih pohvalio službe u opštinskoj upravi koje su uradile dobre projekte, na vreme, čime smo stekli uslov za dobijanje novca za njihovu realizaciju - ističe Nikolić.

Pomoćnik direktora Direktorijata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Branko Brajić prilikom sadnje naglasio je da je zdrava i čista okolina zajednička obaveza svih nas.

- Zadovoljstvo mi je što smo danas u sklopu projekta "Zelena Srbija" u Gornjem Milanovcu. Kampanju sprovodimo već treću godinu zaredom i obišli smo oko 25 gradova u Srbiji. Iako Gornji Milanovac obiluje zelenilom, verujem da će ove sadnice simbolično doprineti lepšoj okolini i čistijem vazduhu. Milanovac je poznat po svojim privrednim aktivnostima, tim pre su akcije koje se odnose na zaštitu životne sredine i obezbeđivanje čistijeg vazduha još značajnije. Želeo bih da dodam da mi u Direktoratu odgovorno radimo svoj posao zbog koga smo osnovani, i na isti način brinemo o životnoj sredini u čitavoj Republici Srbiji, jer svi se vodimo istom idejom, a to je zdravija, čistija i zelenija Srbija - navodi Brajić.

SRBATOM nastoji da projektom "Zelena Srbija" unapredi kvalitet životne sredine i da utiče na zdravlje ljudi ozelenjavanjem i pošumljavanjem, koji su primarni faktor za bolji kvalitet našeg okruženja. Gornji Milanovac je dvadeset šesta opština po redu koja se odazvala ovoj akciji.

Ovogodišnji projekat podržale su kompanija Eurobank Direktna i Javno preduzeće "Vojvodinašume".

Foto: Dario Konstantinović

Pogledajte još