Doneti Zakon o javnosti medijskog vlasništva

0

Organizacija Transparentnost Srbija ocenila je u utorak da je Zakon o javnosti medijskog vlasništva jedan od najvažnijih propisa koji nedostaju u antikorupcijskom pravnom okviru Srbije.

“Izražavamo zabrinutost što taj akt još nije iznet na javnu raspravu, i pored činjenice da je u okviru Ministarstva kulture još 2008. godine formulisan nacrt zakona koji je tu materiju trebalo da uredi i da je donošenje takvog zakona predvidjeno Koalicionim sporazumom vladajućih stranaka”, navodi se u saopštenju.

Transparentnost je ocenila da u Srbiji nije moguće saznati potpune podatke o vlasnicima preduzeća koja su osnivači medija i da se to pokazalo kada je Miroslav Mišković obznanio da će se odreći vlasništva u listu “Pres“, iako nije bio upisan u registru Agencije za privredne registre.

“Osim podataka o vlasničkoj strukturi, Transparentnost Srbija smatra da je jednako važno obezbediti i punu javnost podataka o finansiranju medija iz bilo kojeg javnog izvora i u bilo kojoj formi kao i podatke o političkom oglašavanju”,
navodi se.

BEOGRAD, 13. novembra 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.