Irinej tvrdi da će i Haradinaj biti oslobođen

Irinej kaže da je vest o sramnoj oslobađajućoj presudi za Gotovinu i Markača u srpskim zemljama odjeknula "strhovitim praskom".

- Hrvatska je potpuno amnestirana za sve: dobila je opštu evroatlantsku indulgenciju, oproštajnicu grehova. Zaključak je samo jedan: Srbi su sami krivi za sve što im se desilo, sami su sebe ubijali, sami su spalili desetine hiljada svojih domova, sami su, na traktorima i prikolicama, dobrovoljno, sve uz pesmu, napustili svoja pradedovska staništa i otisnuli se u neizvesnost... - naveo je vladika u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Prema rečima Irineja, hrvatski biskupi su očigledno bili unapred dobro obavešteni što, kako kaže, svedoči o delotvornosti nekih drugih "čimbenika" skrivenih od očiju javnosti.

- Posle puštanja na slobodu Nasera Orića, a pogotovu sada, posle opravdanja 'Oluje' i njenih izvršilaca, treba sa izvesnošću očekivati i oslobodjenje još jednog uzornog demokrate i borca za ljudska prava - Ramuša Haradinaja. Svakom ko u sebi još nije zatro hrišćansku svest i ljudski ponos nameće se misao da haške presude nisu samo indulgencije hrvatskim 'braniteljima' nego, još više, oproštajnice grehova njihovim pomagačima u pripremanju '"Oluje' i saučesnicima u njenom izvršavanju - naveo je Irinej.

On tvrdi da se tačno zna ko su bili ti pomagači i saučesnici.

- Naravno, nikakve amnestije i indulgencije nisu predvidjene ni za koga od celokupnog negdašnjeg srpskog vojnog i političkog rukovodstva, osudjenog na nešto manje od hiljadu godina robije ukupno, pa ni za generala kojem nije dokazana nijedna krivica, ali je osudjen zato što je po svom položaju 'morao znati' (!) za postojanje 'udruženog zločinačkog poduhvata' - naveo je Irinej.

Amnestije, kaže vladika, nema ni za čoveka kome se sudi, i Bog zna do kada će mu se suditi, za klasični verbalni delikt, pritom blaži od ratnih pokliča pojedinih svetskih moćnika.

"Kod Orvela - sve životinje na farmi su jednake, a neke su malo više jednake. U Hagu - svioptuženi su jednaki, a neki su malo više jednaki", poručio je vladika Irinej.

Vladika smatra da Haški sud teško da od svog najnovijeg podviga može da zadrži časni naziv suda, a ni atribut medjunarodnog suda, budući da njegovu nepristrasnost ne osporavaju samo mala i slaba Srbija ili Republika Srpska, ili Srpska Pravoslavna Crkva, nego i neke od najvećih i najuticajnijih zemalja sveta, kao i istaknuti intelektualci i ugledne ličnosti u zemljama Evropske unije i NATO-pakta, uključujući i SAD.

Ipak, vladika Irinej kaže da se u svemu ovome javlja znak nade, a ujedno uteha svima nama: haška "pravda” nije ni jedina ni konačna pravda na svetu.

Pogledajte još