Svake godine na putevima pogine više od 700 ljudi

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u utorak da je Srbija donošenjem i primenom zakona o bezbednosti saobraćaja značajno unapredila tu oblast, ali da se i dalje suočava sa neprihvatljivim posledicama saobraćajnih nesreća.

"Ispunjen je plan za prethodnu deceniju da se broj poginulih smanji za 50 odsto, ali nema mesta zadovoljstvu jer se uprkos poboljšanju suočavamo sa neprihvatljivim posledicama saobraćajnih nesreća. Svake godine širom Srbije više od 700 ljudi izgubi život, a blizu 20.000 bude povredjeno", rekao je Dačić.

Dačić je, otvarajući međunarodni skup o bezbednosti saobraćaja istakao da će donošenje Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja, čija je izrada u toku, doprineti unapređenju sistema bezbednosti saobraćaja.

Premijer je kazao da je od usvajanja zakona o bezbednosti saobraćaja broj stradalih na godišnjem nivo smanjen za više stotina, i naglasio da je osnovna vizija institucija koje se bave tom oblasti "svet u kome je kretanje bezbedno za sve korisnike puteva".

"Za dostizanje ove vizije, potrebno je delovati sistemski kroz različite mere i aktivnosti koje podrazumevaju jačanje institucija, bezbednije učesnike u saobraćaju, bezbednije puteve i vozila, i efikasnu primenu zakona o sabraćaju", rekao je Dačić.

BEOGRAD, 20. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još