Priština ima plan za okupaciju severa Kosova

"Plan sveobuhvatne strategije koju su Albanci pripremili u saradnji sa delom međunarodne zajednice ima za cilj okupaciju severa Kosova od strane međunarodnih snaga i nametanja albanskih institucija", zaključeno je na sastanku štaba.

Štab je osudio otvaranje vatre na Srbe koji su ranije danas protestovali zbog nelegalne gradnje u naselju Brđani.

"Najoštrije osuđujemo pasivno ponašanje Kfora, Euleksa i KPS-a, koji ni na koji način nisu pokušali da spreče i uhapse Albance koji su pucali na okupljene Srbe", navodi se u saopštenju štaba i dodaje da je to direktna podrška pokušaju promenene etničke strukture u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Odgovornost za eventualnu eskalaciju nasilja snosiće isključivo pripadnici međunarodnih snaga zaduženih da osiguraju mir i bezbednost za sve stanovnike na Kosovu, naveo je štab.

Štab je pozvao građane da ostanu mirni i ne dozvole da budu isprovocirani u slučaju da međunarodne snage ne preduzmu mere da zaštite srpsko stanovništvo u Kosovskoj Mitrovici, i dodao da bi obavezu osiguranja bezbednosti mogla da preuzme Civilna zaštita u skladu sa odredbama ženevske Konvencije.

Miting zbog pogoršanja bezbednosne situacije zakazan je za sutra u podne na Trgu braće Milić u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

KOSOVSKA MITROVICA, 20. novembra 2012. (Beta)

Pogledajte još