Šljivančanin bi opet išao u Vukovar

"Ponovo bih otišao u Vukovar", kaže Šljivančanin. Sa hrvatskim generalima kaže da je dobro sarađivao dok su bili u zatvoru i da im je zbog toga čestitao oslobađajuću presudu

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin rekao je da bi otišao u Vukovar bez obzira što se i dalje nalazi se na Interpolovoj crvenoj poternici izdatoj na zahtev Hrvatske.

"Oni navodno imaju neku novu optužnicu protiv mene, u kojoj kažu da su vojnici pod mojom komandom ubili 10.000 hrvatskih vojnika", rekao je Šljivančanin u emisiji RTS-a.

Iako je u Hagu osuđen na 10 godina zbog pomaganja i podržavanja mučenja hrvatskih zarobljenika, Šljivančanin kaže da ne oseća tu presudu kao pravednu.

"Zato što sam ja osuđen zbog jednog zaštićenog svedoka, Srbina, koji je ispričanu priču potkrepio time da me je negde sreo, video da sam ja nervozan i tako je zaključio da sam ja znao da neki teritorijalci muče hrvatske zarobljenike. Sud je njemu poverovao iako sam ja u to vreme bio sa Sajrusom Vensom o čemu postoji i snimak. Američki ambasador mi je govorio da sam ja imao nameru da ubijem Vensa. Pa zamislite da su i to usvojili", rekao je Šljivančanin.

Rekao je da se ne kaje i da je kao vojnik legalne vojske u svojoj zemlji išao u Vukovar da deblokira svoju kasarnu koja je bila napadnuta, da pronađe i oslobodi zarobljene vojnike i razoruža paravojne formacije.

"Moji vojnici i ja smo, to odgovorno tvrdim, radili čestito i časno svoj posao, uradili smo ga do kraja i zašto bih se ja sada kajao", rekao je Šljivančanin.

Haška solidarnost

Na pitanje šta ga je, osim solidarnosti, motivisalo da hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču javno čestita oslobađajuću presudu i povratak kući, Šljivančanin je rekao da su ga oni kada je on izlazio iz pritvora ispratili i čestitali na slobodi.

"Mi smo tamo korektno sarađivali, ponašali se. Ja sam u zatvoru prvi put upoznao dvojicu generala. Kada sam ja dočekao slobodu, obojica tih generala su me ispratila i čestitala mi na slobodi i rekli veruju u to da sam ja čestit i dobar čovek", naveo je Šljivančanin.

Bivši oficir JNA kaže da tu čestitku nije uputio zbog toga da bi od hrvatskih generala napravio heroje, već zbog odnosa sa njima dok je bio u pritvoru, kao i činjenice da su uspeli da pobede taj sud koji, kako ističe, svima misli loše, a posebno loše misli o njemu i njegovoj državi.

Ukoliko bi presuda Ramušu Haradinaju bila oslobađajuća, Šljivančanin kaže da ne veruje da će mu čestitati jer sa njim nije imao takve odnose kao sa Gotovinom i Markačem.

"Kad sam bio u zatvoru nisam bio na spratu na kojem je bio Haradinaj. Ne znam ništa o njegovoj presudi i ne mogu da govorim o tome", dodao je Šljivančanin.

Pogledajte još