Za Evropu smo "treća zemlja" i spremaju nam uvođenje viza

Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon izjavila je u Ljubljani da Evropska unija pokušava da pronađe "mehanizam za privremeno uvođenje viznog režima za treće države“, kao i da bi on mogao da bude usvojen početkom naredne godine, prenosi Tanjug.

Govoreći o mogućnosti ponovnog uvođenja viznog režima za države zapadnog Balkana Fajonova je podsetila da je Evropska komisija još pre godinu dana upozorila da bi pojedinim zemljama zapadnog Balkana mogle biti ponovo uvedene vize, među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina.

- Ljudi većinom putuju u Švedsku i Nemačku. Sad ide zima i očekuje se da će broj azilanata ka tim zemljama biti još veći - rekla je Fajonova o zemljama koje biraju azilanti sa naših prostora, a prenosi Tanjug pisanje slovenačkih medija.

Ipak Fajonova je izrazila nadu da do toga, ipak, neće doći, poručivši građankama i građanima Srbije i BiH da ne zloupotrebljavaju postojeći sistem.

Povodom ulaska BiH u Evropsku uniju, Fajonova je rekla da je mnogo vremena potrošeno uzalud, kao i da u "poslednje vreme nije bilo nekih većih koraka u tom smeru". Međutim, ona se nada da će Hrvatska koja u EU ulazi sledeće godine "biti dobar komšija" što će BiH pomoću na putu u istom smeru.

Pogledajte još