Milion dolara i amnestija: Miladin Kovačević danas izlazi iz zatvora?

Rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu da se Miladin Kovačević pusti iz zatvora pošto ispunjava uslove za umanjenje kazne po Zakonu o amnestiji, danas je postalo pravosnažno, izjavila je Tanjugu portparol suda Ivana Ramić.

Ona je precizirala da je rešenje poslato zatvoru u Somboru, gde Kovačević izdržava kaznu. Kovačević bi danas mogao da se nađe na slobodi.

Kovačević se nalazi na izdržavanju kazne od dve godine zbog brutalnog prebijanja američkog državljanina Brajana Štajnhauera u studentskom klubu u Bostonu 2008. godine, a kaznu je počeo da izdržava početkom 2010. godine.

Kovačević je prethodno proveo mesec dana u pritvoru u Beogradu, kao i mesec dana u Americi iz koje je pobegao.

Kako navodi Tanjug, Kovačević je praktično odslužio celu kaznu, a iz zatvora će izaći tek nekoliko dana pre isteka pune kazne.

Kovačevića je američko pravosuđe teretilo za nanošenje teških telesnih povreda američkom studentu Brajanu Stajnhaueru. Ali, uz pomoć ljudi iz konzulata Srbije napustio je teritoriju SAD i u junu 2008. se obreo u Srbiji. Odlukom Vlade Srbije država je platila 900.000 dolara odštete Štajnhaueru, kao i 100.000 dolara kaucije.

Prema rečima Ivane Ramić, sud odlučuje i o zahtevima za amnestiranje drugih 1.070 osuđenika koji se nalaze na izdržavanju kazne u zatvoru po presudi tog suda.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija dostavila je nadležnim sudovima spiskove sa imenima 4.350 osuđenih koji uspunjavaju uslove za amnestiju, pošto je u subotu Zakon stupio na snagu.

Pogledajte još