Amnestirani Miladin Kovačević daje izjave samo u emisijama

Odluku o puštanju doneo je Prvi osnovni sud pošto Kovačević ispunjava zakonske uslove za umanjenje kazne. Na tu odluku žalba nije uložena.

Kovačević je bio na izdržavanju kazne od dve godine zbog brutalnog prebijanja američkog državljanina Brajana Štajnhauera u studentskom klubu u Bostonu 2008. godine, a kaznu je počeo da izdržava početkom 2010. godine, javlja Tanjug.

Prethodno je u pritvoru u Beogradu, koji mu se uračunava u kaznu, proveo dva meseca, kao i mesec dana u Americi, iz koje je pobegao. Kovačević je praktično odslužio celu kaznu i izašao je nekoliko dana pre isteka pune kazne.

- Razumem da ste se iscimali, ali ne praktikujem da dajem izjave, naročito ne u ovakvom trenutku. Mislim da je nezahvalno davati izjave na ulici, a ako ikada budem imao potrebu da se obratim javnosti, uradiću to u nekoj emisiji - rekao je Kovačević za B92 po izlasku iz zatvora.

Kovačević je početkom godine uložio molbu za ublažavanje kazne, koja je odbijena.

Protiv Kovačevića je ranije uporedo vođena istraga i u Americi i u Srbiji, pošto je posle puštanja iz pritvora u Bostonu, uz pomoć srpskog konzulata u Njujorku, pobegao u Srbiju.

Diplomate koje su mu to omogućile su osuđene na zatvorske kazne, ali je nedavno Apelacioni sud naložio novo suđenje zbog povrede postupka.

Miladin Kovačević se tokom suđenja 2010. nagodio s tužilaštvom i prihvatio da bude osuđen na dve godine i tri meseca zatvora. Prve reakcije iz SAD su bile negativne.

Početkom aprila 2009. godine Vlada Srbije je porodici Štajnhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova lečenja njihovog sina.

Američki tužilac okruga Brum Džerald Molen, međutim, još nije povukao poternicu za Kovačevićem i Tanjugu je u prvoj polovini godine rekao da je nalog za hapšenje Kovačevića i dalje na snazi i da se ništa nije promenilo.

Pogledajte još