U iščekivanju presude, analitičari veruju da će Haradinaj postati slobodan čovek

Haški tribunal će u četvrtak izreći konačnu presudu Ramušu Haradinaju, nekadašnjem komandantu OVK koji osumnjičen za ratne zločine na Kosovu 1998. Svi analitičari i mediji imaju identična očekivanja od konačne presude: Haradinaj će biti oslobođen svih optužbi!

Ako su dokazi u slučaju Gotovine bili jači od ovih, a on je oslobođen, jasno vam je šta može da se očekuje od ove presude – piše “Kurir” na osnovu izjave svojih izvora iz Haga.

Razlog za ovu, najverovatniju odluku Haškog tribunala, kako saznaje “Kurir” iz izvora bliskim sudu, jeste klimava optužnica.

Napravljen je pravni slalom. Haradinaj se tereti samo za osam ubistava (dvoje Srba), a nema ga u glavnoj stvari – “slučaju Dukađini”. To je izvedeno tako što su u Hagu prvo uzeli da rade predmet “Dukađini”, pa ga u Prištini nisu teretili za to, ali je Hag u međuvremenu odustao i Haradinaja jednostavno nema u glavnoj stvari – slučaju u kojem je trebalo da odgovara za ubistvo, mučenje i silovanje Srba, Roma i Albanaca u zoni Dukađini.

Aljakvost Tribunala i u mafijaškom stilu “uklonjeni” potencijalni svedoci
Pored klimave optužnice, veliki, ako ne i ključni uticaj na moguću oslobađajući presudu Haradinaju ima i činjenica da je potencijalnih 19 svedoka je brutalno ubijeno u mafijaškom stilu egzekucije pretećih “faktora” po optuženog.

Haradinajev metod je poznat i to je metod svake mafije. Prvo idu upozorenja, pa pokušaj podmićivanja, zatim zastrašivanje i na kraju ubistvo. E, u ovom slucaju je došlo do ubijanja, što je ostale svedoke navelo na povlačenje – kaže Vladimir Vukčević za “Informer”.

Slabe dokaze protiv Haradinaja i aljkav pristup Haškog tribunala slučaju Haradinaj potvrđuje i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za “Informer“:

Svestan sam da su dokazi protiv njega tanki, iako smo se mi stvarno trudili da pomognemo Haškom tribunalu. Međutim, oni su se dosta aljkavo i neprofesionalno poneli u tom slučaju.

U Haradinajevo oslobađanje u četvrtak apsolutno su uvereni i u njegovoj stranci. Sekretar stranke Burim Ramadani za B92 ističe “čistoću borbe OVK” i najavljuje nastavak “Haradinajevih političkih aktivnosti na Kosovu”:

Mi smo još od početka rekli da verujemo u međunarodno pravo i u čistoću borbe OVK. Stoga smo uvereni da će međunarodno pravo postupiti profesionalno u ovom slučaju. Svi argumenti govore da će se Haradinaj slobodan vratiti na Kosovo. On će nastaviti sa svojim političkim aktivnostima i verujemo da će ovo biti motiv više za kosovsku političku scenu za bolje i efikasnije vladanje.

Istog stava je i Azem Vlasi, savetnik Hašima Tačija i nekadašnji visoki funkcioner SFRJ, koji za portal “S media” kaže:

Moje pravno mišljenje je da u ponovljenom postupku Haradinaju nisu izvedeni novi, suštinski dokazi i više od 90 odsto sam uveren da će Haradinaj biti oslobođen. Tužilaštvo u šest tačaka zbog kojih se ponavlja suđenje nije prikazalo nove dokaze.

Iz stolice optuženog za ratne zločine u premijersku fotelju?!

Panoi sa natpisima “Svetlog obraza napred” istaknuti na ulicama Prištine i drugih kosovskih gradova najava su dočeka Haradinajevog povratka iz Haga. Kako se očekuje, Haradinajeva i Tačijeva stranka bi trebalo da postignu zajednički sporazum o novoj vladajućoj koaliciji, kojom će iz stolice optuženog za ratne zločine, Haradinaj odmah “uskočiti” u premijersku fotelju.

Sam povratak Haradinaja će predstavljati novi momentum na političkoj sceni i reflektovaće se na različite načine. Kada se u vidu imaju izjave predstavnika njegove partije, može se zaključiti da su one veoma indikativne i govore o želji za približavanjem vladajućoj koaliciji koju vodi Demokratska partija Kosova – kaže za B92 izvršni direktor kluba za spoljnu politiku Jil Hodža.

Kako oslobađanje Haradinaja utiče na pregovore Beograda i Prištine?

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković u razgovoru za portal “S media” kaže da bi aktivnom ulogom Haradinaja dijalog Beograda i Prištine bio doveden u pitanje.

To bi se negativno odrazilo na ceo region, jer je sam povratak Haradinaja pravno, politički i moralno sporan – ocenjuje Stanković i ističe da će doći do “distanciranja Beograda i Prištine” ukoliko se Haradinaj aktivno uključi u politiku i da može da se desi da “dijalog bude suspendovan na duže vreme”.

Međutim, EU neće imati nikakvih problema sa učešćem Haradinaja u pregovorima u Briselu “pozivajući se na odluku Tribunala čiji su i sponzor”, kaže Stanković.

Izrazito lošu situaciju u pregovorima očekuje i Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka.

Dačić nije oduševljen ni pregovorima sa Tačijem, sve dok postoje optužbe protiv njega u Beogradu. Već tu je pozicija srpskog premijera otežana, a ako bi se Haradinaj našao na Tačijevom mestu, situacija bi bila izrazito loša – kaže profesor Simić za portal “S media”.

Ramuš Haradinaj – brutalnost i holandske veze

Kako piše “Kurir”, “javna je tajna da on i njegova porodica uzimaju procenat od kafića, prodavnica, firmi… po dva ili tri odsto od prihoda”.

Pola njegove porodice je u Holandiji, u kojoj imaju dobre kontakte. Recimo, jedan njegov brat je oženjen holandskom novinarkom – kaže izvor “Kurira i podseća” na njegovu brutalnost kada je sa “sa svojom ekipom 1999. upao u hotel 'Paštrik' i pobio 17 ljudi zato što su bili katolici”.

Izricanje presude Ramušu Haradinaju zakazano je za četvrtak u Haškom tribunalu. Pratite Nadlanu.com za prve informacije o presudi!

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.