Da li je Srbija preterala u saradnji sa Hagom?

Mrkić je nakon polučasovnog sastanka sa prvim čovekom svetske organizacije, u izjavi dopisniku Tanjuga, istakao da je Bana obavestio kakvo je raspoloženje u Srbiji nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Govorili smo o takozvanoj presudi generalima, jer se ona teško može zvati presudom, pošto iz svega ispada da su samo Srbi kažnjavani"
, dodao je ministar Mrkić, uoči sutrašnjeg izricanja presude Ramušu Haradinaju.

Prema njegovim rečima, Ban i njegov tim su sa velikim razumevanjem saslušali te argumente, izrazivši žaljenje zbog žrtava.

Mrkić je Bana obavestio i da Srbija nije zadovoljna nekim elementima njegovog izveštaja o Kosovu, jer on ne odražava stvarno stanje na tom prostoru i ne vidi se pravi život Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ne vidi se kako izgleda kad se jedan Srbin tamo probudi, i kako izgleda kad zanoći", objasnio je ministar i dodao da ima saglasja da ubuduće to bude reflektovano na verniji način.

Mrkić je istakao da se Srbija zalaže što jače prisustvo UN na Kosovu i Metohiji, i tim povodom je od generalnog sekretara zatražio da se u punoj meri angažuje oko toga.

Tokom susreta Mrkić je Bana obavestio i kako teče dijalog Beograd-Priština a bilo je reči i o stanju u regionu.

(Tanjug)

Pogledajte još