Kosovo u euforiji: Plač na ulicama, vatromet i rafali zbog oslobađanja Haradinaja

Praćenje izricanja presude Ramušu Haradinaju, Idrizu Baljaju i Lahiju Brahimaju organizovano je na trgovima, na kojima su prethodnih dana postavljeni bilbordi sa Haradinajevim likom uz natpis "Svetlog obraza napred".

SAZNAJ: Haradinaj opet oslobođen optužbi za ratne zločine po svim tačkama optužnice

Pred velikim ekranom na Trgu Majke Tereze u centru grada nekoliko stotina građana, među kojima najviši zvaničnici Alijanse za budućnost Kosova, pratili su izveštaj iz Haga, prenosi "Blic".

U trenutku kada je sudsko veće saopštilo svoju odluku, počelo je slavlje, praćeno velikim vatrometom. Čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja, prenosi B92.

Građani i političari na Kosovu su očekivali da će Haradinaj biti oslobođen optužbi Haškog tribunala, pa se sprema svečani doček, a spominje se i mogućnost da Haradinaj bude novi kosovski premijer.

U Prištini se ovih dana moglo čuti da će odmah nakon njegovog povratka, Haradinajeva i Tačijeva stranka postići zajednički sporazum o novoj vladajućoj koaliciji, kojim se i predviđa premijersko mesto za Haradinaja.

OTKRIVAMO: Šta će se desiti sa pregovorima Prištine i Beograda nakon oslobađajuće presude Haradinaju?

Tok suđenja (izvor: Kurir)

9.13h - Na samom početku obrazlaganja presude Ramušu Haradinaju (44), Idrizu Baljaju (41) i Ljahiju Brahimaju (42) sud je rekao da nema dokaza za mučenje trojice Crnogoroca, pa se te tri tačke optužnice odbacuju.

9.20h - Mučenja Albanca Skendera Kučija i Pala Krasnićija su dokazani. Veće se nije uverilo da je dokazano mučenje Nasera Likija u Jabalanici.

Prve reakcije iz Srbije
Šef vladine kancelarije za odnose s medijima Milivoje Mihajlović rekao je, gostujući u Vestima TV B92:
- Ovo je težak udarac za pravdu i ozbiljna je prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

On je rekao da će ova presuda izazvati buru nezadovoljstva Srba na Kosovu, a pogotovo onih koji su se sreli nekada sa Haradinajem i delovanjem OVK na Kosovu. Takođe, istakao je da će ovakvom oslobađajućom presudom biti razočarani i svi koji misle da će biti pomirenja u ovom regionu.

9.32h - Nije dokazan udruženi zločinački poduhvat. Tužilaštvo nije izvelo nikakve neposredne dokaze da su trojica optuženih učestvovala u njima.

9.33h - Tužilaštvo nije iznelo dokaze da je Ramuš Haradinaj znao za krivična dela koja su počinjena u Jablanici. Prema dokazima Haradinaj je u Jablanicu otišao da pregovara o puštanju Skendera Kučija na slobodu.

09.37h - Sudsko veće Haškog tribunala oslobodilo Ramuša Haradinaja.

AP je ocenio da se sada Haradinaju otvaraju vrata za povratak na političku scenu.

Pogledajte još