Odmotava se klupko "Azotara": Nikezić od države uzeo pola milijarde dinara

U subotu ujutru, između ostalih, priveden je i Zvonimir Nikezić, u vezi sa navodnim zloupotrebama u preduzeću za proizvodnju mineralnog đubriva „HIP-Azotara“ iz Pančeva, u kojoj je bio stručni konsultant u procesu restrukturiranja preduzeća. Plan restrukturiranja „Azotare“ pripremao je „Ces Mecon“, piše CINS.

PROČITAJ I: Pritvor do 30 dana Saši Draginu i Zvonimiru Nikeziću

Tužilaštvo sumnja da su privedeni u aferi „Azotara“, među kojima je i bivši ministar Saša Dragin, zloupotrebili službeni položaj omogućivši određenim privatnim firmama koje za to nisu ispunjavale uslove, da nezakonitom prodajom dođu do ukupno 70.000 tona regresiranog đubriva proizvedenog u „Azotari“ po nižim, subvencionisanim cenama, čime su državni budžet oštetili za oko 4,5 miliona evra.

PROČITAJ I: Malverzacije u Azotari

Novinari CINS-a sakupili su podatke o firmama vezanim za porodicu Zvonimira Nikezića. Prema podacima ove poslovne baze, Zvonimir Nikezić, i njegovi sinovi, vlasnici su bar sedam firmi u Srbiji. Zvonimir Nikezić je, osim konsultanske firme „Ces Mecon“ koju je osnovao 1993, vlasnik još nekoliko firmi u Srbiji.

FIRME OTAC I SINOVI


Zvonimirov sin Danilo Nikezić
bio je direktor u očevom „Mecon“-u, a od 2002. radi kao ključni projektni menadžer savetodavnog tima „Ces Mecon“-a i učestvovao je u 50 privatizacionih projekata, navodi se na sajtu „Ces Mecon“-a u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Drugi Zvonimirov sin, Pavle Nikezić, radio je kao direktor „Ces Mecon“-a, generalni direktor „Jugoslovenske autorske agencije“ i direktor u firmi „Ces Mecon Financial Advisory“, u firmama koje kontroliše njegov otac.

AVIONI, KAMIONI I IZ BUDŽETA MILIONI

Podaci koje je CINS dobio pokazuju da je u poslednjih deset godina Nikezićevim fimama iz državnog budžeta uplaćeno ukupno oko pola milijarde dinara.

Samo njegovoj firmi „Ces Mecon“ je za oko tri godine, od 2006. do 2009, uplaćeno preko 170 miliona dinara državnog novca, od čega je više od polovine dobijeno u poslovima sa Agencijom za privatizaciju.

Poslovi koje su Nikezićeve firme obavljale za državu bili su uglavnom vezani za stručne konsultantske usluge pružane državnim agencijama, kao i savetodavna uloga u procesima privatizacija nekih od strateških javnih preduzeća. Među klijentima koji su koristili usluge Nikezićevih firmi su: Agencija za privatizaciju, Ministarstvo ekonomije, Uprava javnih prihoda, „Srbijagas“, „Telekom Srbija“, „PTT“, „Beogradski sajam“, navodi se na zvaničnom sajtu „Ces Mecon“-a.

Međutim, jedan od glavnih klijenata „Ces Mecon“-a bila je Agencija za privatizaciju. Prema podacima Uprave za trezor Ministarstva finansija, Nikezićev „Ces Mecon“ je za konsultantske usluge, za samo tri godine (od 2006. do 2009.) i samo preko Agencije za privatizaciju prihodovao oko 100 miliona dinara.

Više od 80 miliona dinara iz budžeta, pokazuju podaci koje poseduje CINS, uplaćeno je ovoj Nikezićevoj firmi samo u prve dve godine mandata Mirka Cvetkovića, u isto vreme kada je sin Zvonimira Nikezića, Dušan, bio zaposlen kao savetnik u kabinetu tadašnjeg premijera Cvetkovića i sekretar u Ministarstvu finansija.

Pogledajte još