Nikolić: Presuda mimo pravde i prava

"Nažalost, obistinilo se očekivanje da Haški tribunal oslobodi Ramuša Haradinaja optuženog za ubistva, okrutno postupanje, nehumane postupke, kršenje zakona i običaja ratovanja nad albanskim, srpskim i romskim civilima u logoru takozvane OVK u Jablanici 1998 godine", navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Nikolića.

Najnovija odluka Tribunala nije bazirana na pravu i pravdi osnovnim postulatima na kojima bi trebalo da bude utemeljen taj međunarodni sud.

Tribunal, po svemu sudeći osnovan mimo međunarodnog prava, formiran je da bi se sudilo srpskom narodu. Time se žele postići zacrtani ciljevi, koji su srpskoj javnosti već dobro poznati, istakao je predsednik Nikolić.

Prema njegovoj oceni, oslobađanjem Haradinaja pokazalo se loše snalaženje misije na Kosovu i Metohiji, nepoznavanje mentaliteta većinskog stanovništva i nesposobnost da se zaštiti 29 svedoka ključnih za inkriminišuću presudu.
"Za stravične zločine nad kosovskim Srbima niko neće biti osuđen. Takve presude podstiču separatizam, otežavaju napore na uspostavljanju mira u regionu, poništavaju dosadašnje napore u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i povećavaju evroskepticizam u srpskom narodu", zaključio je Nikolić.

(Tanjug)

Pogledajte još