Njujork Tajms: NATO idejni kreator "Oluje" i OVK!

List piše da su neminovno, poslednje oslobađajuće presude u Hagu izazvale kritike u Srbiji da su one politički motivisane, navodeći da je zapad podržao i hrvatsku i kosovsku vojsku.

Preokret u slučaju hrvatskih generala i pripadnika OVK smatra se ozbiljnom preprekom u sposobnosti haškog suda da vodi suđenja, ocenio je "Njujork tajms".

List je podsetio da je isti sud u Hagu oslobodio nedavno i dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su 1995. godine vodili vojnu kampanju radi, kako navodi, "vraćanja hrvatske zemlje koju su Srbi okupirali, ubivši nekoliko stotina srpskih civila i proteravši više od 150.000 Srba iz Hrvatske".

"Hrvatska kampanja 1995. godine planirana je uz pomoć aktivnih i penzionisanih američkih vojnih savetnika", navodi list i dodaje da je NATO podržo i OVK što je dovelo do proglašenja nezavisnosti.

List je podsetio i da je Haradinaj, koji se nalazio 100 dana na mestu kosovskog premijera kada je glavna haška tužiteljka Karla del Ponte podigla optužnicu protiv njega 2005. godine, odlučio da podnese ostavku i ode u Hag.

Pre odlaska, Haradinaj je rekao da je nevin i da je optužnica "rezultat trgovine koju su neki napravili sa srpskom vladom" da bi se osiguralo da će Beograd izručiti visokorangirane osumnjičene za ratne zločine.

Del Ponteova je optužila Haradinaja i dvojicu njegovih saradnika Idriza Baljaja i Lahija Brahimaja, koji su, takođe, u ponovljenom prvostepenom postupku oslobođeni, za zločine protiv čovečnosti, uključujući ubistva, mučenja, silovanja i proterivanje civila, podsetio je list citirajući Del Ponteovu da je Haradinaj "gangster u uniformi".

Bivši izbacivač u noćnim klubovima u Švajcarskoj i potom član pobunjenih separatista protiv Srbije, rekao je u telefonskoj izjavi "Njujork tajmsu", po dolasku sinoć u Prištinu da su mu osećanja pomešana, "jer je načinjena nepravda njemu i njegovom narodu", ali da se, posle dužeg vremena raduje što će pomoći u izgradnji kosovskog društva.

(Tanjug)

Pogledajte još