Karla del Ponte kriva što je Haradinaj na slobodi!

- Odluka Međunarodnog tribunala za prostor bivše Jugoslavije u slučaju Haradinaj je blamaža za kancelariju tužioca, ali ne zato što su Haradinaj, Gotovina i Markač oslobođeni, već zato što se Del Ponte oglušila o kvalifikacije vrhunskih pravnika da protiv njih nema dovoljno dokaza - objašnjava Najs.

- Karla del Ponte je 'instruisala' troje pravnika koje nemaju iskustva kao advokati u sudnici i koji nakon podizanja optužnice ionako ne bi u ime Tužilaštva zastupali slučaj na sudu.Oni su samo napisali optužnicu i tu se završila njihova odgovornost, dok su drugi advokati zastupali slučaj pred sudom. Oni danas više ne rade u Tribunalu i ovaj poražavajući ishod njih profesionalno više ne dotiče.

Najs objašnjava da je zajedno sa jednim iskusnim pravnikom pisao Del Ponteovoj nekoliko meseci pre podizanja optužnice, upozoravajući je da ne može podizati optužnicu bez konsenzusa advokatskog kolegijuma koji je neka vrsta testa za održivost optužnice prema količini i jačini dokaza.

- Objasnili smo joj da je testiranje optužnice potrebno kako bi se omogućilo da najiskusniji advokati mogu da daju svoje primedbe. Ali, Del Ponteova je to odbila – kaže Najs.

Pogledajte još