Sramne presude u Hagu: Srbima 123 godine robije, Albanci nevini

Tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. ubijeno je oko 6.000 Srba, 600 je kidnapovano, a više od 250.000 prognano sa svojih ognjišta.

Uništeno je, zapaljeno i srušeno više od 150 crkava i oko 30.000 srpskih kuća. Zločini nisu istraženi ni razjašnjeni. A posle oslobađajuće presude komandantu OVK Ramušu Haradinaju i njegovim saradnicima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju ispada da su Srbi sami nad sobom izvršili egzodus!

Naime, Haški tribunal je za zločine na Kosovu osudio Srbe na 123 godine zatvora, a ocenio da su svi Albanci nevini. Sem jednog - i to stražara zarobljeničkog logora Lopušnik Haradina Balje, koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog mučenja, okrutnog postupanja prema zatvorenicima i za ubistvo devet muškaraca.

Pošto je od 2003. u Hagu, očekuje se, kažu izvori Kurira, da će uskoro i on biti pušten na (prevremenu) slobodu.

Advokat Toma Fila kaže da državi treba postaviti pitanje o odnosu prema našim optuženicima u Hagu.

- Mi godišnje dajemo 190.000 evra za pomaganje u odbrani za 20 Srba u Hagu, dok su Albanci samo za odbranu Haradinaja dali 12 miliona dolara. Posle oslobađanja Haradinaja i dvojice njegovih saradnika nijedan Albanac, sem nekog stražara, nije osuđen za zločine na Kosovu. Tako ispada da su Srbi odgovorni za stradanje svojih sunarodnika u pokrajini. Potpuni apsurd - navodi Fila i zaključuje da je jedino etničko čišćenje koje je uspelo to da je haški zatvor očišćen od svih nesrba.

Posle oslobađajuće presude Haradinaju i hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, u pritvoru Haškog tribunala ostali su samo Srbi. Pred Tribunalom se sada vode postupci za 30 optuženih, od kojih su 24 Srbi i šestorica Hrvati. U pritvorskim ćelijama Sheveningena trenutno je čak 20 Srba i samo jedan Hrvat.

Pogledajte još