Srbi sa severa Kosova biće uključeni u pregovore

Dogovorom o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima ispoštovani su svi zahtevi Srba s Kosova i Metohije i zbog toga nema razloga za proteste, istakao je Dačić u intervjuu za ”Novosti” posle treće runde političkog dijaloga s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"Nema razloga za bilo kakve proteste i osporavanja. Na osnovu razgovora i zaključaka s prestavnicima Srba sa severa KiM, tražio sam garancije u Briselu. Njihovi zahtevi su ispunjeni i zato nema razloga za bilo kakvo protivljenje. Poručujem im da veruju Vladi Srbije i onima koji pregovaraju".

Dačić je precizirao da je u Briselu dogovoreno da se zajedničko upravljanje uvede na četiri prelaza - Jarinju, Brnjaku, Merdaru i Končulju - i da će to stupiti na snagu do kraja godine.

"U utorak uveče smo postigli dogovor da se ona pitanja oko kojih još nije postignuta saglasnost, neće primenjivati, do postizanja dogovora. To praktično znači da na prelazima, kada je reč o severu, neće biti promene režima. Dakle, neće se plaćati carina, i neće biti problema s registarskim tablicama".

Dačić je ukazao i da ako prištinska strana eventualno bude počela drugačije da primenjuje dogovor, Srbija će tada da suspenduje sprovođenje tog sporazuma.

Premijer je međutim istakao da je EU garant za to.

"Sve je to dogovoreno u prisustvu Ketrin Ešton. Mislim da smo do sada Hašim Tači i ja izgradili jedan odgovoran odnos u ovom dijalogu i da do sada nije bilo međusobne prevare, varanja da smo nešto obećali, a da nismo realizovali. Zato verujem da će i dalje biti tako".

Dačić je najavio da će se razgovori o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima nastaviti posle novogodišnjih praznika, 10. januara, na nivou radnih grupa.

"Treba da se postigne dogovor oko carine, ali i o drugim pitanjima vezanim za ovu temu. Želim da istaknem da dotle neće biti promene režima na prelazima",
naglasio je Dačić.

Upitan šta je bilo sa njegovim predlogom o auto-putu između Prištine i Niša Dačić je rekao da je Tači to prihvatio kao dobru ideju.

"Tražili smo pare od EU. Onda nam je Ketrin Ešton rekla da smo se udružili protiv nje. A zašto ne bismo? Da li su tražili normalizaciju odnosa? Neka sad odvoje sredstva. Ali taj stav nikako da uđe u zaključke našeg dijaloga",
navodi Dačić.

Govoreći o radu vlade Dačić je za Novosti rekao i da je princip odgovornosti poboljšan. "Poboljšali smo princip odgovornosti unutar vlade. Postoji odgovornost svakog ministra, ne svojim stranačkim vođama, nego nama koji vodimo vladu", napomenuo je premijer.

(Tanjug)

Pogledajte još