Srbi ponovo noć proveli kod Jarinja

Predstavnici Srba sa severa Kosova dobili su u četvrtak u Beogradu od državnog vrha tražene garancije u vezi sa administrativnim prelazima, koje će predočiti odbornicima opština Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić.

Predstavnici Srba stigli su iz Beograda sinoć oko 22:30 na Jarinje gde su ih dočeakali građani koji su treću noć za redom proveli na mestu gde treba da bude izgrađen integrisani administrativni prelaz između centralne Srbije i ovog dela Kosova, što je bio razlog za njihov protest.

Oni se nisu obraćali putem razglasa građanima već je rečeno da će odluka o tome da li se protest prekida biti doneta na sednici četiri opštine sa severa pokrajine.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je, nakon sastanka sa državnim vrhom u Beogradu, ponovio da su Srbi dobili garancije koje su tražili i da su stvoreni uslovi za prekid protesta.

Pantić je naglasio da će poslednju reč o tome dati odbornici koji su i doneli odluku o protestima na kojima su iskazali opredeljenost da ne žele granicu između Kosova i centralne Srbije.

Pantić je istakao da su Srbi sa severa Kosova dobili tražene pisane garancije u vidu zaključka Vlade Srbije kojim se ona obavezuje da će suspendovati primenu sporazuma o integrisanoj kontroli prelaza ukoliko neka od strana ne bude poštovala dogovoreno.

Srbi, koji već nekoliko dana onemogućavaju izgradnju budućeg integrisanog prelaza kod Jarinja, proveli su prethodnu noć u svojim automobilima, u šatorima i na otvorenom iako je temperature vazduha bila u minusu.

Saobraćaj na relaciji Raška - Leposavić nije obustavljan kao ni prethodnih dana ,a kontrolu vozila i putnika na prelazu Jarinje obavljaju službenici Euleksa dok se u neposrednoj blizini mogu videti vojnici nemačkog i američkog Kfora.

Na mestu gde se nalaze okupljeni kosovski Srbi, pored puta Raška-Leposavić, i tokom noći i jutra primetno je prisustvo pripadnika MUP-a Srbije.

(Tanjug)

Pogledajte još