Zakazuju operacije za 2021. godinu!

Na listama za zakazivanje pregleda i intervencija u zdravstvenim ustanovama više od 55.000 osoba. Liste čekanja se popunjavaju i za 2021. godinu, pišu Novosti.

I dok se u svetu privode kraju pripreme za doček 2013. godine, u mnogim zdravstvenim ustanovama u kojima postoje liste čekanja za pojedine dijagnostičke procedure već se uveliko popunjavaju podaci za 2014. i 2015. godinu, pa čak i za 2020. godinu!

Na zvaničnim listama čekanja, koje objavljuje RFZO, na procedure u 46 zdravstvenih ustanova širom Srbije čeka više od 55.000 ljudi, uz napomenu da neki centri ne ažuriraju redovno ove spiskove, a neki ih uopšte ne dostavljaju iako im je to obaveza. Najviše pacijenata, oko 22.000, čeka na operaciju katarakte, a najduže, čak i do osam godina, čeka se na intervencije u oblasti ortopedije i kardiologije.

Za dugačke liste čekanja u bolnicama uglavnom imaju identična "opravdanja": ograničene kapacitete, po kadru i po opremi, ali i po broju operacionih sala, a deo krivice se pripisuje neujednačenoj nabavci neophodnog materijala.

Na jedinstvenoj listi čekanja za kardiohirurške intrevencije upisana je 131 osoba, a na raznim spiskovima u kardiohirurgiji: za kateterizaciju, ugradnju stenta, bajpasa, veštačkog zaliska, defibrilatora, grafta, veštačkog vodiča srca i koronarografiju nalazi se više od 7.000 pacijenata, pišu Novosti.

Najviše je kandidata za koronarografiju - 1.602 ljudi, koju samo u Kliničkom centru Srbije čeka 847 pacijenata. Nešto je kraći spisak kandidata za zamenu valvula, a od njih 1.457 čak 1.230 je na spisku Instituta "Dedinje", gde ove zahvate zakazuju za maj 2016. godine. Na listama čekanja takođe može da se vidi i da svi kardiovaskularni centri nisu podjednako opterećeni, jer na kateterizaciju u Sremskoj Kamenici, recimo, trenutno čeka 365 ljudi, u Kliničkom centru Niš jedan, a u "Dedinju", gde se ovaj zahvat već zakazuje za 15. maj 2020. godine - 1.027 pacijenata.

Stanje nije bolje ni u ortopediji, gde operaciju kuka u 33 bolnice čeka oko 7.000 pacijenata, dok je neznatno manje u redu za koleno. Ako je verovati zakazanim terminima, većina bi, ipak, trebalo da uđe u operacionu salu sledeće i 2014. godine, ali će neki pacijenti morati da sačekaju i nešto duže.

Recimo, u bolnici u Kruševcu ugradnja kuka i kolena, koju čeka oko 350 pacijenata, već se zakazuje za polovinu 2015. godine, a u Kliničkom centru Kragujevac, gde cementnu protezu za kuk čeka 391 pacijent zakazuje se za april 2017. godine, a na spisku za bescementnu, gde ima 827 upisanih zakazuje se već april 2021. godine!

Podatke koji se nalaze na zvaničnim listama čekanja prikupljaju i šalju same zdravstvene ustanove, a RFZO ne može da snosi odgovornost za tačnost podataka. Pravilnik o listama čekanja, koji bliže definiše šta pacijent od analiza i dijagnostičkih procedura treba da uradi da bi se upisao na listu čekanja, već su napisali predstavnici struke, i on trenutno čeka na usvajanje u Ministarstvu zdravlja. "Primenom ovog pravilnika rasteretile bi se prvenstveno liste čekanja na magnet i skener, jer neke bolesti mogu da se otkriju ultrazvukom ili rendgenom," kažu u RFZO.

Termini za magnet su u većim centrima već popunjeni za narednu godinu, a ukupno, od glave, preko kičme do kolena, na ovu proceduru čeka oko 10.000 ljudi. Za skener je tri puta manja gužva, i kraće se čeka.

Pogledajte još