Samit glavešina: Vučić i Dačić ispitivali direktore javnih preduzeća

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, lideri stranaka Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Mlađan Dinkić, Rasim Ljajić, Velimir Ilić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, direktor kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević razgovarali su u nedelju uveče o platformi za KiM, ali i o javnim preduzećima.

Sastanak u vili „Bokeljka“ bio je prilično buran, pa je trajao od šest po podne do 10 uveče. Kad su svi otišli, u vili su ostali samo Vučić i Dačić i do pola tri ujutru razgovarali u četiri oka o odnosima u vladajućoj koaliciji.

Sastanku su, inače, prisustvovali i direktori javnih preduzeća Dušan Bajatović, Predrag Ćulibrk i Aleksandar Obradović, koje su lideri koalicije „preslišavali“ o stanju u preduzećima koje vode.

"Oni su govorili o dugovanjima firmi, a mi smo tražili da predlože rešenje za izlaz iz te situacije. Država ne može da održava više te sisteme, jer recimo EPS ima 60.000 zaposlenih, a oko 50 milijardi dinara godišnje izdvaja samo za plate. To je neodrživo! " kaže za Kurir jedan od učesnika sastanka.

Direktori EPS i „Srbijagasa“ pravdali su se
, dodaje naš sagovornik, da su u gubitku jer se njima duguje veliki novac, a oni nabavljaju struju i gas po većoj ceni od one po kojoj prodaju.

"Tražili su povećanje cene struje i gasa za dvadeset odsto, ali nisu dobili odobrenje za to. Činjenica je da nekog poskupljenja mora biti, ali ne tolikog", kaže izvor Kurira.

(old_image)
Kada je reč o Kosovu, razgovor je bio burniji.

" Jeste dugo trajalo, diskusija je bila burna, ali pokazalo se puno jedinstvo u svim pitanjima. To je veoma važno."
, rekao je lider NS Velimir Ilić.

Dogovoreno je, kako saznajemo, da se detalji platforme iznesu poslanicima u parlamentu u četvrtak, a da se nakon toga predstave i zemljama Evropske unije, od kojih se takođe očekuje podrška

Rezidencija i za lidere DOS

U vili „Bokeljka“, u kojoj se u nedelju veče sastao državni vrh, svojevremeno su se sastajali lideri DOS sa tadašnjim premijerom Zoranom Đinđićem. Vila je inače rezidencija premijera, u ovom slučaju Ivice Dačića, u kojoj se održavaju radne večere i sastanci.

(Kurir)

Pogledajte još