Dačić: Sever Kosova kao entitet je lepa, ali nerealna ideja

Dačić je, odgovarajući na pitanja novinara povodom pisanja medija da Srbija predlaže neku vrstu entiteta za sever, po ugledu na RS, rekao da to jeste deo ukupnog razmišljanja na tu temu, te da Srbija ako želi da trajno reši pitanje Kosova mora da istupi s nekakvim predlozima, koje onda treba proveriti sa međunarodnom zajednicom i političarima u Srbiji.

A na pitanje da li je srpska platforma za KiM već dostavljena ambasadama nekih zemalja, Dačić je rekao da "Beograd svoju politiku mora da kreira uzimajući u obzir međunarodne faktore".

"Da li mi hoćemo da donesemo platformu, da je ukucamo u stenu i kažemo - ovo je sveto pismo i da onda dođemo u situaciju da ne možemo ni napred ni nazad"
, ponovio je Dačić svoj stav koji je već ranije izneo.

Da je neophodno da sa sadržajem platforme budu upoznati i diplomatski predstavnici u Srbiji smatra i visoki finkcioner SPS Branko Ružić. On, međutim smatra da o tekstu platforme ne treba da spekulišu mediji, da ona treba da sadrži elemente koji odražavaju realnost na terenu, te da u svakom slučaju treba sačekati da s platformom budu upoznati šefovi poslaničkih grupa, poslanici, ali i strane diplomate u Beogradu.

Poslanik DS Borislav Stefanović ocenjuje ideju o statusu entiteta za sever kao dobru, ali je dovodi u sferu spekulacija, jer, kako je rekao, "ako platforma predviđa neki vid samouprave severa kao što je Republika Srpska to je onda pozitivno, ali smatram da je to ipak gola spekulacija".

Ocenivši da državni vrh i vlada takvim predlogom praktično nastavljaju ideju bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića Stefanović je kazao da će DS podržati platformu ako je realistična, ali da će konačni stav te stranke biti poznat kad se i sami upoznaju s tekstom platforme.

Za LDP je pomenuti predlog o statusu entiteta za sever potpuno nerealan.
"Ideja da se sever Kosova uredi kao Republika Srpska nije dobra za Srbiju jer će se time dobiti hronična nestabilnost kakvu proizvodi Bosna i Hercegovina na Balkanu", izjavio je lider LDP Čedomir Jovanović.

On je ponovio da je maksimalna autonomija koju Srbi mogu da dobiju na severu Kosova sadržana u Ahtisarijevom planu, da je nezavisnost Kosova evidentna stvar, te da će ono ući u Ujedinjene nacije najverovatnije aklamacijom.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da sever Kosova ne može da se poredi sa RS "jer je ona iznad statusa u kom se trenutno nalazi Kosovo". On, međutim, smatra i da je veoma važno da platforma o Kosovu ne zatvori vrata za dijalog Beograda i Prištine.

O tome kada će platforma stići u parlament poslanici se danas nisu izjasnili, jedni su tvrdili da to ne znaju, drugi da datum nije ni važan, a za DSS, kako je izjavio poslanik Petar Petković, platforma će biti tema tek kad s njenim tekstom budu upoznati, što se, dodao je, još nije dogodilo.

"DSS nije uopšte kontaktirana u vezi s platformom",
rekao je Petković novinarima u Parlamentu.

Platformu bi u narednim danima trebalo da predstavi predsednik Tomislav Nikolić, a nakon što je ona bila tema razgovora lidera vladajućih stranaka na nedeljnom sastanku u vili "Bokeljka".

Preostalo je da se o tekstu izjasne poslanički klubovi, Srbi iz pokrajine i Narodna skupština.
Predsednik Nikolić upoznao je u ponedeljak ambasadore Ruske Federacije, Kine i Velike Britanije, Aleksandra Čepurina, Džang Vansjuea i Majkla Devenporta, o postignutom napretku u izradnji državne strategije za Kosovo i Metohiju.

(Tanjug)

Pogledajte još