Haradinaj: Biću premijer od 2013. godine

On je dodao i da je predlog platforme Srbije "zakasnio i nerealan".

Haradinaj je rekao da je sa Demokratskom partijom Kosova Hašima Tačija već postignut dogovor da on preuzme funkciju premijera i da će je početi obavljati u 2013. godini.

O nastavku dijaloga sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, Haradinaj kaže da je reč o "strateški važnom dijalogu i procesu".

On veruje da će dijalog sa Srbijom poslati pozitivnu sliku i olakšati priznanje kosovske nezavisnosti od zemalja koje to još nisu učinile.

"Kosovo je suverena i nezavisna država i kosovska Vlada radi na projektima poboljšanja uslova života Srba i svih drugih građana na Kosovu. To je obaveza i prema Ahtisarijevom planu, koji je deo Ustava Kosova. To je naša obaveza i ništa nas ne može sprečiti u tome", tvrdi Haradinaj u intervju agenciji Anadolija.

Podsećajući da su Ustavom Kosova zagarantovana "jednaka prava i obaveze svih naroda na Kosovu", on je kazao da se kosovska Vlada kreće u tom pravcu.

Izrazio je nadu da će i kosovski Srbi shvatiti svoju grešku, prestati blokirati reformske procese, kao i da će shvatiti prednosti integracije u kosovsko društvo.

Pogledajte još