Globalna klima: 2013. godina biće najtoplija u poslednjih 160 godina

Predstojeća 2013. godina biće jedna od najtoplijih koje se pamte, tvrde britanski meteorolozi i američki istraživači s Godarovog instituta.

Globalne temperature će biti za 0,57 stepeni iznad dugogodišnjeg proseka od 14 stepeni celzijusa, što će godinu koja je pred nama svrstati u jednu od deset najtoplijih od 1850.

Britanski prognozer Dejv Brajton objasnio je da bi rastuće temperature mogle da budu posledica prirodnih promena klime, ali i globalnog zagrevanja zbog povećanog emitovanja gasova u atmosferu s efektom staklene bašte. Međutim, viša globalna prosečna temperatura ne znači da će u svim regionima naredne godine biti toplije nego ove.

Pored toga što brojni naučnici za rast temperatura krive preterano emitovanje gasova, koji nastaju sagorevanjem fosilnih goriva, sve su češća i upozorenja da bi nastavak ovakvog trenda mogao da dovede do porasta nivoa mora i ekstremnih vremenskih prilika.

No, čini se da se razvijene zemlje i ne obaziru mnogo. Najbolji dokaz je nedavno održana konferencija o klimi UN, čiji je cillj bilo ograničenje emisije štetnih gasova, a na kojoj je zabeležen samo manji napredak.

(Telegraf)

Pogledajte još